Донецька областьЕкономікаНовини

Експертна думка: відновлювати зруйноване Оскільське водосховище безглуздо

Оскільське водосховище завжди було туристичним місцем відпочинку. Чиста вода, гарні пляжі, теплий пісочок… Але головніше те, що звідси брали 90% води, щоб забезпечити Донецьку область. Наразі замість водосховища – висока трава та пні від дерев, які багато років тому вирубали, щоб створити водойму.

У квітні 2022 року російська армія підірвала дамбу Оскільського водосховища. Внаслідок цього відбулося обміління і дуже багато людей переживають щодо того, чи будуть вони з питною водою.

Відповідь на це питання та взагалі, чи потрібно відновлювати Оскільське водосховище, надав Голова правління «Української природоохоронної групи» Олексій Василюк у коментарі «Свої», передають Вчасні Новини».

На його думку, відновлювати Оскільське водосховище після руйнування взагалі не варто. «Без нього буде краще клімат, буде краще біорізноманіттю і буде менше прискорюватися опустелювання».

Василюк пояснив, що водосховища створили ще у 20-роках, вважаючи, що це покращить клімат степної зони. Однак все відбувається навпаки, оскільки чим більше водоповерхня, тим швидше відбувається випаровування води. Саме це фактично призвело до опустелювання на півдні України, де багато річок степових зон мають витік і не мають гирла.

«З Оскільським водосховищем те саме – воно на півночі степової зони. Тому, з екологічних точок міркувань, відновлювати його не треба. Без нього буде краще клімат, буде краще біорізноманіттю і буде менше прискорюватися опустелювання».

За його словами, під час будування Оскільського водосховища планувалося в ті пікові місяці, коли рівень води в Сіверському Дінці падає, спускати з нього воду в районі злиття Осколу та Сіверського Дінця на межі Донецької та Харківської областей, щоб її рівень в річці піднімався і вода йшла на Донбас.

«Тоді це було зроблено, тому що на той час на Донбасі була велика кількість промисловості, яка потребувала води. Зараз його зруйновано, як і підприємства. Лишаються тільки Макіївка та Донецьк, де далеко не все ще зруйновано. І, до речі, наскільки менше людей стало жити в цьому регіоні? Тобто, на даному етапі кількість споживачів води, яка могла надходити лише з участю Оскільського водосховища, стала настільки менше, що немає для кого відновлювати. Вода все одно поступає в канал, але такого обсягу достатньо».

Також він додав, що якщо буде відновлюватися промисловість Донбасу, то це вже буде щось сучасне, а не часів 30-х років.

«Я вважаю, що вже ніколи на Донбасі не буде потрібно стільки води, скільки було потрібно було на початку війни. І ці випаровування влітку – марна трата тих водних ресурсів, яких в Україні і так обмаль. Ми найбільш вододефіцитна держава Європи, і при цьому дозволяємо собі випаровувати більше всіх. Це безглуздо».

Водночас Державна екологічна інспекція вже нарахувала збитків на суму понад 2 млрд грн (за оновленими даними понад 3 млрд) і вже готує позов проти рф, аби стягнути компенсацію.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.