Війна

Росія вимагає від України визнати «Спутник V» в обмін на відкриття КПВВ на Донбасі — Арестович

Про це заявив спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович в етері телеканалу «Дом».

Він розповів, що 22 грудня на останньому у 2021 році засіданні ТКГ сторони не змогли домовитися щодо відкриття всіх КПВВ. 

При цьому Арестович наголошує, що українська сторона відкрила свої пункти пропуску з 10 листопада 2020 року, натомість з боку окупованих територій цього не роблять.

«Залишилося лише пропустити громадян із того боку. Але вони й тут зачепилися за необхідність нами визнати вакцину “Спутник V” у документах, визнати документи з печатками так званих “ДНР” та “ЛНР”. Коротше, зробити все те, на що ми ніколи не підемо», — сказав Арестович.

Він зазначив, що пункти пропуску закриті, оскільки Росія намагається позиціонувати сторонами конфлікту «ЛНР» та «ДНР», а не саму себе.

«Ми на це не підемо. Тому що основою мирного врегулювання є визнання Росією свого статусу як сторони конфлікту… Невиконання угод починається з того, що вони не визнають себе стороною конфлікту», — вважає Арестович. 

Речник наголосив, що блокування КПВВ з боку Росії погано вплине на добробут жителів окупованих територій. Це може завадити їм отримати виплати, оформити документи чи отримати сертифіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я вакцини.

Нагадаємо, українські прикордонники регулярно повідомляють про блокування рух більшістю КПВВ на лінії зіткнення з боку бойовиків. Наприклад, наприкінці жовтня бойовики повністю заблокували п’ять із семи дорожніх коридорів, а у двох інших істотно обмежили рух громадян. З боку України, за інформацією прикордонників, жодних обмежень не було.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.