Без категорії

У Росії втретє збільшили вирок досліднику сталінських репресій — цього разу до 15 років колонії

Суд у російському місті Петрозаводськ 27 грудня збільшив з 13 до 15 років термін у колонії для історика Юрія Дмитрієва, дослідника сталінських репресій за нібито виготовлення порнографії та зберіганні зброї. Це вже втретє суд змінює його вирок.

Про це повідомляє видання «Новая газета».

У суді переглянули епізоди зі справи Дмитрієва щодо статей про розпусні дії, зберігання зброї та виготовлення дитячої порнографії, за якими раніше історика виправдали, пише «Медиазона».

Зокрема, йдеться про дев’ять знімків його прийомної дочки у віці 3, 5 та 6 років, на яких видно геніталії дитини. Дмитрієв запевняв, що п’ять із цих фото були зроблені для лікарів, ще чотири — на прохання дівчинки сфотографувати засмагу, коли сім’я повернулася з відпочинку на півдні.

«Все закономерно. Вертикаль власти работает»

Историк Юрий Дмитриев в Петрозаводском городском суде после приговора. Сегодня ему увеличили срок лишения свободы до 15 лет.

▶️https://t.co/Adxr3QL17x

Видео: Никита Гирин / для «Новой газеты» pic.twitter.com/KQYKtfoPd0

— Новая Газета (@novaya_gazeta) December 27, 2021

Доповнено. Колишній керівник Українського інституту національної пам’яті, народний депутат від «Європейської Солідарності» Володимир В’ятрович закликав міжнародну спільноту до боротьби за звільнення Дмитрієва.

Він заявив, що російська влада звинувачує історика у вигаданих злочинах, щоб покарати його за дослідження і публікацію фактів про злочини більшовицького режиму.

В’ятрович додав, що 15 років колонії «для 65-річного правозахисника, який уже 5 років перебуває в застінках путінського режиму, це, по суті, смертний вирок».

У чому його звинувачують?

Дмітрієва затримали у грудні 2016 року через анонімне звернення до правоохоронців. Потім слідчі заявили, що 62-річний історик з 2008 до 2015 рік фотографував оголеною свою пасербицю (яка на той час була віком від 3 до 11 років відповідно).

Історик провину не визнав і казав, що дитину фотографував для моніторингу її здоров’я і звітності перед органами опіки.

На початку 2018 року історика відпустили з СІЗО, а у квітні виправдали щодо виготовлення порнографії та ненасильницьких розпусних дій.

27 червня 2018 року Дмитрієва затримали через начебто насильницькі дії сексуального характеру щодо людини до 14 років.

Дмитрієв вважає, що справу проти нього завели саме через його професійну діяльність.

У липні 2020 року Дмитрієва попередньо засудили до 3 років 6 місяців колонії суворого режиму через те, що він начебто насильницьки домагався своєї неповнолітньої названої доньки. 

У вересні того ж року Дмитрієву збільшили термін ув’язнення до 13 років колонії суворого режиму.

Хто такий Юрій Дмитрієв?

Юрій Дмитрієв — історик, очільник карельського відділу «Меморіалу». Це рух, який займається дослідженням політичних репресій часів СРСР та правозахисною діяльністю. Із 1990-х Дмитрієв займався дослідженням репресій у Карелії. Разом із колегами йому вдалося знайти місця масових розстрілів часів Великого терору (1937-1938 роки).

Найбільше відкриття Дмитрієв зробив у 1997 році — урочище Сандармох у Медвеж’єгорському районі Карелії. Там, за різними оцінками, було розстріляно від шести до семи тисяч людей. Серед них — сотні відомих українців, зокрема Микола Куліш, Лесь Курбас, Антін Крушельницький і Микола Зеров. Особи більшості розстріляних Дмитрієв встановив за архівами НКВС.

Дмитрієв вважає, що справу проти нього завели саме через його професійну діяльність. «Меморіал» так само називає справу політично вмотивованою, а самого Дмитрієва визнав політв’язнем.

Як пояснює російська служба BBC, у час затримання історика в Росії почали поширювати альтернативу версію появи масових поховань у Сандармоху: начебто там фінській військові під час Другої світової розстріляли близько 20 тисяч радянських військовополонених.

На підтримку Дмитрієва та із засудженням звинувачень проти нього висловилися і в Україні: письменниця й публіцистка Оксана Забужко, історик Вахтанг Кіпіані, колишній керівник Українського інституту національної пам’яті, народний депутат від «Європейської Солідарності» Володимир В’ятрович.

Автор: Маркіян Климковецький

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.