Політика

Я хотів би, щоб у нас був переговорний майданчик США-Росія-Україна – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив, що хотів би створення переговорного майданчика щодо врегулювання ситуації на сході країни у форматі США-Росія-Україна.

“Як президент я маю стукати в усі двері, говорити з усіма лідерами, пропонувати різні формати та майданчики, майданчики домовленостей (щодо припинення війни – ІФ), майданчики навіть не результату, а початку обговорення, бо коли кажуть, немає зброї. Що може зробити президент Байден? Я не знаю, чи він може. Я хотів би вірити, що він це може і що він це зможе – щоб у нас був переговорний майданчик у форматі США-Росія-Україна. Це був би паралельний процес”, – заявив Зеленський на брифінгу із представниками іноземних ЗМІ у п’ятницю.

Він також зазначив, що не ставив би такий формат переговорів у ранг пріоритетнішого, ніж “нормандський”.

Водночас Зеленський наголосив, що “не хотів би, щоб Україна була результатом домовленостей президентів США та Росії”. “Президент Байден запевняв мене неодноразово і вчора також (у телефонній розмові – ІФ), що нічого такого про долю і сьогодення України не вирішуватиметься за її спиною. Це шаноблива позиція, і я вірю, що так воно і є”, – сказав глава держави.

Відповідаючи на запитання, чи не відчуває Зеленський, не будучи присутнім як глава держави на тих чи інших переговорах, де обговорюється українське питання, що лідери цих держав тим самим “опускають Україну та її президента до статусу спостерігача”, глава держави відповів, що будь-який історичний вибір України залежатиме виключно від бажання її народу.

“Я не знаю про всі переговори, але маю достатній обсяг інформації щодо офіційних та неофіційних зустрічей лідерів різних країн щодо України. Для нас дуже важливо, щоб Україна залишалася суб’єктом, і щоб без нас не було жодних результатів. Відповідно до тієї інформації, якою я володію, поки що нам вдається це, і наші партнери поводяться з нами по-партнерськи”, – сказав він.

“Україна – серйозна і незалежна держава. Вибір того чи іншого союзу все одно буде за народом України. Ніхто нічого не вирішить за нас, навіть якщо ті чи інші держави та їхні лідери домовляються про щось, всі ці домовленості, я впевнений, будуть нелегітимними і будуть абсолютно тимчасовими”, – резюмував Зеленський.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.