Cуспільство

Листопад 2023: які зміни чекають на українців

З 1 листопада в Україні відбудуться деякі зміни у правилах виплат соціальної допомоги для ВПО. Також багатьох українців очікує збільшення суми в платіжках за комунальні послуги через початок опалювального сезону, водночас почнуть діяти нові субсидії. Підвищення пенсій цього місяця не передбачено, окрім надбавок за віком.

“Вчасні новини” пропонують вам детальніше ознайомитися з переліком очікуваних змін.

Переселенці: які нововведення в отриманні виплат для ВПО

Починаючи з 1 листопада 2023 року, виплати для внутрішньо переміщених осіб в Україні, які вперше звернуться за допомогою, будуть призначати одразу на всю сім’ю. Гроші будуть зараховуватися на банківський рахунок однієї особи для всіх членів сім’ї.

Сума допомоги залишається незмінною. Щомісячно діти та особи з інвалідністю отримуватимуть 3 тисячі гривень, тоді як інші категорії внутрішньо переміщених осіб отримуватимуть 2 тисячі гривень.

Варто зазначити, що влітку урядом було продовжено виплати для переселенців ще на 6 місяців, до кінця січня 2024 року. Далі допомогу можуть продовжити ще на пів року, якщо сім’я перебуває в складних фінансових умовах, має особу з інвалідністю, пенсіонерів або трьох і більше неповнолітніх дітей.

Чи зміняться тарифи на комунпослуги у листопаді?

Оскільки в Україні стартував опалювальний сезон 2023-2024, суми в платіжках за комуналку для переважної більшості українців збільшаться. Це стосується тих, хто обігріває житло газом, електрикою, та мешканців квартир з центральним опаленням.

Загалом вартість більшості послуг ЖКГ залишається без змін через мораторій уряду на час дії воєнного стану та ще пів року після його закінчення. Тож тарифи на опалення, гарячу воду, розподіл газу тримаються на довоєнному рівні.

Вартість послуг водопостачання та водовідведення також – незмінна. Рішення про підвищення тарифів на 30%, що планувалося влітку, не набуло чинності.

Вартість газу від найбільшого постачальника “Нафтогаз” зафіксована на рівні 7,96 грн/куб.м. Очільник НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов запевнив, що подорожчання “блакитного палива” не прогнозується.

“В цьому відношенні маю заспокоїти всіх споживачів. Ціна зафіксована. Ціна зростати не буде під час цієї зими”, – зазначив Чернишов.

Ціна на електроенергію для населення зросла у червні до 2,64 грн/кВт-год. Збільшення тарифу поки не планується. До того ж власники двозонних лічильників можуть зекономити до 50% у нічні години (з 23:00 до 07:00).

Міністр енергетики Герман Галущенко нагадав, що до кінця грудня 2023 в Україні діє положення про покладання спецобов’язків на ринку електроенергії щодо забезпечення доступною електроенергією населення.

“І ми продовжуватимемо дію положення про спецобов’язки до кінця опалювального сезону. Тому питання підвищення тарифів навіть не обговорюється”, – уточнив Галущенко.

В Україні почали діяти нові субсидії: як оформити

В Україні було запроваджено нові субсидії, які були перераховані на опалювальний сезон і будуть діяти до квітня 2024 року. Органи Пенсійного фонду автоматично провели розрахунок пільг на опалювальний сезон для домогосподарств, які отримали право на житлову субсидію у вересні 2023 року, включно з тими, у яких розмір субсидії становив 0,00 гривень.

Оформити субсидію можна і після старту опалювального сезону. Якщо громадяни, які влітку не отримували субсидію або їм було відмовлено в призначенні на неопалювальний період, звернуться за призначенням субсидії до 30 листопада 2023, то пільгу буде нараховано з жовтня.

Також звернутися за субсидією потрібно особам, у яких відбулися зміни в складі родини.

Нагадаємо, право на отримання субсидій мають домогосподарства, витрати на оплату житлово-комунальних послуг яких становлять понад 15% від середньомісячного сукупного доходу сім’ї за умови відсутності боргів за комунальні послуги або укладеного договору про реструктуризацію заборгованості.

Для оформлення субсидії можна особисто звернутися до органів Пенсійного фонду, незалежно від місця реєстрації, або в органах місцевої влади, у Центрах надання адміністративних послуг громадян, відправити документи поштою або заповнити заяву в онлайн-форматі:

  • на порталі “Дія”;
  • на порталі електронних послуг Пенсійного фонду;
  • через мобільний додаток ПФУ.

Чи заплановані підвищення пенсій на листопад

З початку 2023 року в нашій країні відбулося триетапне пенсійне збільшення. Наступне підвищення виплат планується на весну 2024.

На листопад доплати не передбачаються, окрім стандартних щомісячних надбавок при досягненні певного віку:

  • 70-74 років – 300 грн
  • 75-79 років – 456 грн
  • від 80 років – 570 грн

Але певні категорії пенсіонерів можуть розраховувати на доплати за понаднормовий стаж, набутий після досягнення пенсійного віку, якщо особа продовжувала працювати. Для перерахунку треба особисто звернутися до органів ПФУ.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.