Економіка

ЗМІ: Канадський інвестор розібрав сонячну електростанцію в Нікополі через конфлікт із заводом феросплавів

Про це повідомляє «Голос Америки».

TIU Canada ㅡ канадська компанія-виробник сонячної енергії, яка працює в Україні з 2016 року. У січні 2018-го компанія відкрила сонячну електростанцію потужністю 10,5 МВт у Нікополі.

Також TIU має сонячну станцію потужністю 11,3 МВт у Миколаївській області та додатково 33 МВт сонячної генерації ввела в експлуатацію в Одеській області. Загалом, як заявляє компанія, за останні чотири роки вона інвестувала в українську сонячну енергетику понад 65 мільйонів доларів.

Однак через тривале протистояння з «Нікопольським заводом феросплавів» (який входить до групи компаній «Приват» Ігоря Коломойського) компанія демонтувала своє обладнання на Дніпропетровщині.

Що за конфлікт?

У компанії розповіли, що сонячна електростанція підключалась до підстанції на території НЗФ. У грудні 2019 року TIU Canada отримала листа від гендиректора НЗФ, що їх відключать для «ремонтних робіт». Канадська компанія була проти, але попри численні обговорення у березні 2020-го станцію таки відключили.

За того часу, як каже гендиректор TIU Canada Майкл Юркович, замість ремонту був лише простій. Окрім того, він заявив, що власники феросплавного заводу пропонували йому продати об’єкт за безцінь.

Компанія намагалася оскаржити ситуацію у судах. Однак Господарський суд Києва у січні відхилив позов канадської компанії, а апеляція постійно переносила засідання, відбувалися самовідводи суддів.

«Останньою краплею для мене було те, як з нами обійшлися в суді. І як деякі люди намагалися впливати на наших людей через політичний тиск, через погрози. І ми вирішили ㅡ ми переїдемо, так буде краще», ㅡ сказав Юркович.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.