CуспільствоДонецька областьНовини

Донеччина готується до зими: що буде зі світлом, хто залишиться без опалення та чи буде газ в деокупованих громадах

На підконтрольній українському уряду частині Донецької області відновлено понад 900 об’єктів енергосистеми, закуплено генератори та готуються до складного осінньо-зимового періоду. Щодо опалення, то його не буде в кількох громадах Донеччини.

Про це повідомив на брифінгу начальник Донецької ОВА Павло Кириленко, передають «Вчасні Новини».

Відновлювання об’єктів енергосистеми

За словами Кириленка, процес відновлення об’єктів Об’єднаної енергосистеми України (підстанції, електромережі різного класу напруги, енергообладнання ТЕС), які зазнали внаслідок ворожих обстрілів, ракетних та дронових атак, триває.

Наразі відновлено понад 900 об’єктів, здійснюються планові ремонту по більше ніж 213.

Станом на 19 липня, на підконтрольній території області всього залишається 27139 електроенергетичних об’єктів. З них спроможні надавати послуги тільки 19696 од. (902 од. з них було відновлено після пошкоджень). Не спроможні надавати послуги – 7443 од., з них 213 од. – планові ремонти, 28 од. – у процесі відновлення після пошкоджень. Ще 7202 од. неможливо відремонтувати через розташування поряд з лінією фронту.

Загалом на відновлення об’єктів в регіоні всього виділено фінансування – 437,5 млн грн, з яких 416,6 млн – власні кошти підприємств, 20,9 млн грн – інші джерела. На сьогодні всього використано – 243,4 млн грн.

Підготовка до можливих перебоїв електропостачання

Водночас у Донецькій області створено запас генераторів на випадок можливих блекаутів для комунальних підприємств. Вони будуть використовуватися як резервні джерела електропостачання для забезпечення населення області сталими послугами водо- та теплопостачання протягом опалювального періоду 2023-2024 років.

Павло Кириленко зазначив, що зараз іде активна підготовка до проходження осінньо-зимового періоду.

«Цей процес триває і я впевнений, що злагодженими, скоординованими зусиллями ми подолаємо всі перешкоди і застосуємо всі можливі альтернативні джерела для того, щоб на Донеччині успішно був пройдений прийдешній осінньо-зимовий період», – зазначив очільник Донецької ОВА.

Належне проходження опалювального періоду 2023/24 років неможливе у дев’яти громадах через пошкодження ворогом житлово-комунальної інфраструктури цих територій.

Опалення на Донеччині буде, але не всюди

У територіальних громадах області, що знаходяться на підконтрольній українській владі території, ведеться підготовка до роботи в осінньо-зимовому періоді 2023-2024 років. Зокрема, готуються житлові будинки, об’єкти теплового та водопровідно-каналізаційного господарства, об’єкти соціальної сфери, у тому числі лікарні.

Однак через пошкодження ворогом житлово-комунальної інфраструктури цих територій належне проходження опалювального періоду 2023/24 років неможливе у 9 громадах.

Зокрема опалення в період 2023-2024 років неможливе в:

  • Авдіївській МВА,
  • Вугледарській МВА,
  • Лиманській МВА,
  • Святогірській МВА,
  • Мар’їнській МВА,
  • всіх територіальних громадах Бахмутського району (Бахмутській МВА, Званівській СВА, Сіверській МВА, Торецькій МВА, Часовоярській МВА).

Відновити газопостачання до зими встигнуть також не всім

На підконтрольній території Україні в Донецькій області без газу залишаються 79 населених пунктів.

В АТ «Донецькоблгаз» під час брифінгу розповіли, що станом на 29 липня газопостачання відновили для 330 домогосподарств (в деокупованому Лимані). Ще 600 родинам мають невдовзі підключити.

Святогірськ цього року залишиться і без газу, і без опалення. Роботи з відновлення газопостачання розпочалися 12 червня, але для повноцінної роботи мережі міста потрібно відновити зруйнований міст між Богородичним і Святогірськом. Саме тут проходила ділянка газопроводу.

За інформацією Донецької ОВА, вже укладено договір на проєктування капітального ремонту мосту. Проте поки що відсутнє фінансування на проєктування та відновлення.

Водночас до опалювального сезону мають підключити родини у селищах Ставки та Дробишевему Лиманської громади.

«Поки роботи там не розпочалися, у селищі Рай-Олександрівка Миколаївської громади, яке виключили 22 червня після обстрілів, газопостачання відновлять, коли з’явиться безпечний доступ для комунальних служб», — сказали в «Донецькоблгазі».

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.