Без категорії

Соціологи з’ясували, які передчуття в українців щодо майбутнього держави. Здебільшого відчувають надію і тривогу

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» спільно з «Центром Разумкова» з 17 по 22 грудня.

Так, 43% опитаних українців сказали, що зустрічають 2022 рік з почуттям надії щодо майбутнього держави, натомість 34% — з почуттям тривоги щодо цього. 

Розмірковуючи про долю країни, чоловіки на 6% частіше за жінок згадували про таку емоцію, як оптимізм. Натомість жінки на 5% частіше за чоловіків сказали, що відчувають страх, та на 7% більше — розгубленість.

Соціологи відзначили, що чим молодше покоління, тим більше оптимізму та надії відчувають його представники, якщо порівняти зі старшими віковими групами. І навпаки, старше покоління частіше за молодших відчуває безвихідь, розгубленість, песимізм, тривогу та страх.

Попри свою наближеність до зони бойових дій, саме мешканці сходу країни найоптимістичніше налаштовані щодо майбутнього України — 31%. Найбільше ж негативних почуттів серед мешканців півдня: 19% громадян відчувають безвихідь, 11% — песимізм, 44% — тривогу, а 21% — страх.

За словами соціологів, з 2019 року почали знижуватися оптимістичні настрої, радість, упевненість та надія серед громадян, коли вони думають про майбутнє України. Водночас поступово зростають почуття безвихідності, розгубленості, песимізму та страху.

Про опитування

Соціологи з 17 по 22 грудня опитали 2 018 людей від 18 років, що мешкають у всіх регіонах України, крім тимчасово окупованих Криму та Донбасу. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.