Економіка

«Центренерго»: в Україну прибуло вже четверте судно з вугіллям — цього разу колумбійським

Про це повідомляє пресслужба «Центренерго».

Уранці 29 грудня судно класу «Панамкс» Van Gogh із вугіллям колумбійського походження загальним обсягом 88 тисяч тонн пришвартувалося в одеському порту «Південний». Найближчим часом судно почнуть розвантажувати.  

Як повідомляють у «Центренерго», це вже четверте судно з кінця листопада з імпортованим енергетичним вугіллям. Загалом компанія отримала морським шляхом близько 300 тисяч тонн енерговугілля.

У компанії додали, що в січні 2022 року мають прибути ще два судна з вугіллям з Австралії загальним обсягом 150 тисяч тонн. Орієнтовні дати заходу в порт — 15-17 та 28-29 січня.

Раніше, 16 грудня, в Україну прибули два судна зі 131 тисячею тонн вугілля зі США та Колумбії. Ще одне судно з австралійським вугіллям прибуло 17 грудня.

Нестача вугілля в Україні

Ще з січня 2021 року державне «Укренерго» звітує про критично малі запаси вугілля, яке спалюють на ТЕС. У лютому ситуація не змінилася, свідчить останній звіт компанії (1-7 лютого). Станом на 8 лютого було 384,4 тисячі тонн на складах ТЕС — це в 6,5 раза менше за показник листопада.

Міністерство енергетики звітувало, що станом на 13 грудня запас вугілля на українських теплоелектростанціях не досягає гарантованого мінімуму. Окрім того, за даними «Укренерго», майже 20 блоків теплоелектростанцій наразі не працюють через нестачу палива.

А втім, 7 грудня перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко заявляв, що вугілля українського видобутку та постачання імпортованого вугілля через морські порти дасть можливість стабільно пройти цей опалювальний сезон.

Також 17 грудня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що проблема з постачанням вугілля на теплові електростанції та теплоелектроцентралі розв’язана. За його словами щомісячне постачання палива становить 2 мільйони тонн за споживання 1,7 мільйона тонн.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.