Без категорії

Уряд США вимагає від українця Полякова продати свою частку в Firefly Aerospace нібито заради нацбезпеки — Bloomberg

Про таке пише Bloomberg.

За даними видання, наприкінці листопада цього року Поляков отримав листа від Комітету з іноземних інвестицій у США з побоюваннями щодо національної безпеки. 

У листі комітет також вимагав, щоб український підприємець та його інвестиційна компанія Noosphere Venture Partners продали близько половини акцій Firefly. 

За словами представників Полякова, він погодився з цією вимогою, проте заявив, що володіння ним Firefly не загрожує національній безпеці США. Як повідомили джерела Bloomberg, уряд США призупинив поточні операції із запуску ракет Firefly у Ванденберзі, оскільки «проблема власності Полякова загострюється».

В інвестиційній компанії Полякова наполягають, що він пройшов ретельну перевірку і жодних проблем з безпекою не виявили. У компанії переконані, що дії комітету США відбуваються через напруження між Україною та Росією. У Noosphere Ventures кажуть, що докладають всіх зусиль, щоби розвʼязати проблеми із комітетом у найбільш ефективний спосіб.

Про Firefly Aerospace

Це приватна аерокосмічна компанія, що надає космічні транспортні послуги. Компанія створена на базі Firefly Space Systems, яку у 2017 році викупив і перезапустив український підприємець і засновник Noosphere Ventures Максим Поляков.

Компанія розробляє легкі транспортники для доставлення вантажів на навколоземну орбіту. Її головний офіс розташований у США, а науково-дослідний і дослідно-конструкторський центр підприємства є в Дніпрі.

У вересні 2021-го компанія вперше запустила ракету-носій Alpha. Проте під час підйому на першому етапі вона зазнала певних аномалій та вибухнула.

Двоступенева ракета надлегкого класу здатна виводити корисне навантаження масою до 1000 кілограмів на низьку навколоземну орбіту. У компанії зазначали, що ракета призначена саме для комерційних запусків малих супутників, а вартість доставки в обчисленні на кілограм вантажу є найнижчою серед ракет цього класу. 

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.