Політика

Зеленський лідерам країн Євросоюзу: Чому ви залежите від Росії, а не вона від вас?

Президент України Володимир Зеленський, під час виступу перед учасниками Європейської ради, поставив їм питання, чому вони досі економічно залежать від Росії та її тиску, “якщо має бути навпаки”.

“Я впевнений, що кожному з вас очевидно, що має бути прогрес у санкціях за російську агресію. Нам це дуже потрібно і нам це дуже допоможе. Такий прогрес, щоб Росія почала шукати мир. І лише це може бути нашою спільною вимогою. Мир. Жодних компромісів за рахунок нашої територіальної цілісності, нашого суверенітету бути не може”, – заявив Зеленський під час відеозвернення в понеділок.

Він подякував усім, хто в ЄС просуває 6-й санкційний пакет і намагається зробити його ефективним.

“Але його зараз, на жаль, чомусь немає. І чому ви залежите від Росії, від їх тиску, а не навпаки? Росія має залежати від вас”, – наголосив глава держави.

Звертаючись до учасників засідання Європейської ради, глава держави поставив низку питань, зокрема, чому Росія все ще може заробляти близько мільярда євро на день, продаючи ЄС енергоресурси, чому російські банки все ще працюють з Європою та світовою фінансовою системою, чому на території ЄС все ще активними є російські пропагандистські канали, російські державні службовці, які підтримують війну та судді, які відкрито допомагають репресіям, досі не під санкціями.

“Кожне з цих питань не просто про санкційні пакети чи війну в Україні. Все це про нас з вами. Все це про саму Європу. Тільки завдяки більшій єдності можна знайти ефективні відповіді на все, що робить Росія проти нас з вами. Якщо хтось торпедує корабель, не може одна або кілька кают сподіватися на те, що залишаться на плаву, коли інші підуть на дно. Ви бачите, що наслідки російської агресії вийшли за межі нашого континенту. І обов’язково повернуться звідти ще більшими проблемами для усієї Європи”, – сказав він.

Як приклад Зеленський навів спровоковану Росією продовольчу кризу та цінову нестабільність на енергетичних ринках, назвавши їх свідомими ударами РФ по Європі.

“Ви готові до цього? Якщо це ставка на політичну кризу у ваших країнах, то чомусь хтось ще думає, що зможе захиститися поодинці. Європа має продемонструвати силу, бо тільки силу Росія сприймає як аргумент. Настав час вам бути не розділеними, а єдиним цілим”, – резюмував президент.

 

 

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.