Політика

Польща сприятиме наданню Україні статусу кандидата в ЄС на засіданні Євроради у червні – міжурядові консультації

Учасники українсько-польських міжурядових консультацій підтвердили готовність до активного залучення всіх необхідних дво- та багатосторонніх інструментів для забезпечення надання Україні статусу країни-кандидата на членство у Європейському Союзі під час засідання Європейської ради 23-24 червня 2022 року.

“Польська сторона підтвердила міцну підтримку перспективи членства України в Європейському Союзі та Північноатлантичному альянсі, що відповідає вільному демократичному вибору українського народу”, – повідомляє департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України у середу.

Консультації відбулися 1 червня у Києві, за підсумками яких сторони також підтвердили готовність продовжувати спільні зусилля щодо припинення агресії РФ проти України та відновлення територіальної цілісності й суверенітету України, наголосили на важливості розслідування злочинів російської сторони.

“Польща сприятиме розширенню пропускних спроможностей портів, залізничної та дорожньої інфраструктури з метою постачання Україні необхідної допомоги, зокрема паливно-мастильних матеріалів”, – йдеться у повідомленні.

Польща підтвердила свою прихильність до швидкого виконання Меморандуму про взаєморозуміння щодо посилення співпраці у залізничному секторі, підписаного 23 квітня 2022 року, для підтримки українського експорту продовольчих товарів та відзначила свою готовність підтримувати сільськогосподарські виробничі потужності України з метою максимального збирання врожаїв у наступному сезоні. Україна підтвердила свою готовність надати всю інформацію, необхідну для реалізації такої підтримки.

Також сторони підтвердили готовність до активної взаємодії у відновленні України у післявоєнний період. “Польща зосередить свої зусилля на відновленні у Харківській області”, – розповіли у секретаріаті українського уряду.

З метою активізації співпраці Польський інститут у Києві відновить роботу з 1 червня, а Генеральне консульство Польщі у Луцьку відновить роботу з 1 липня.

Українська сторона погодилася не впроваджувати будь-які обмежувальні заходи щодо імпорту з Польщі та зобов’язалася співпрацювати з польською стороною щодо зняття наявних обмежень на імпорт товарів із Польщі до України, зокрема сільськогосподарської продукції.

Також сторони домовилися активізувати співпрацю з метою підвищення ефективності функціонування пунктів пропуску на українсько-польській ділянці державного кордону.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.