CуспільствоДонецька областьНовини

Маріупольці обурені фільмом «Юрик». У Мінкульті кажуть про «авторське бачення»

Телеканал СТБ до Дня незалежності показав художній фільм «Юрик». Творці стрічки описують його як художній фільм, «заснований на реальних історіях». Він розповідає історію звичайної української сім’ї з Маріуполя, яка боролася за право жити під час війни.

Однак ті, хто пройшов пекло Маріуполя, обурені сюжетом і не погоджуються з його реалістичністю. Маріупольці, які на власні очі бачили жахи в рідному місті, звинуватили авторів фільму у брехні та «спотворенні реальності».

Зокрема, голова організації у Маріупольська Асоціація Жінок Берегиня, юристка Марина Пугачова (Морана), яка бачила на власні очі все, що відбувалось у той час в Маріуполі, допомагала евакуювати місцевих жителів і сама залишалась у місті так довго, як це взагалі було можливо, сказала з приводу «Юріка»:

«Вимагаємо: знінити назву фільма, це не про Маріуполь, придбати «по реальним подіям» і якщо є щось на кшалт совісті вибачитись. Душу продають суто оптом, шматочками не буває!».

@user9161531012387

♬ оригінальний звук – Morana

Відомий фотограф і актор Євген Сосновський, який більше двох місяців прожив у блокадному місті.

«З перших кадрів цього фільму усі маріупольці, які пройшли через те пекло, побачать неправду. Починаючи з комфортної яскраво освітленої окремої кімнати в підвалі з буржуйкою та настінним годинником, прямого зв’язку з Естонією з того ж підвалу і з “вишенькою на торті” – автівкою ОБСЄ, з якої через гучномовець лунає запрошення на евакуацію коридором, який начебто буде відкритий з 10 до 18 години і потім той самий автобус ОБСЄ, який везе евакуйованих. Тож, виходить, маріупольці все брешуть, коли кажуть, що сиділи в темряві, економлячи кожну свічку, палили масляні каганці, були без зв’язку. Брешуть маріупольці, коли кажуть, що не було аніякої організованої евакуації, аніякої медичної і взагалі будь-якої допомоги», – написав він.

Творці ж фільму пишаються результатом роботи, а відгуки місцевих жителів про фільм видаляють. Більш того, одна з продюсерок «Юрика» Тетяна Куц взагалі звинуватила мешканців окупованого міста в «допомозі Росії розвʼязати війну».

На дискусію навколо «Юрика» відреагував в. о. міністра культури та інформполітики Ростислав Карандєєв. У коментарі Суспільному він наголосив, що МКІП не є замовником у виробництві стрічки та не фінансував її.

«Мистецтвознавча оцінка будь-якого фільму є суб’єктивною, як і сам фільм як витвір мистецтва. Варто це залишити кінокритикам і не відбирати їхній хліб. Навіть документальний фільм не є об’єктивним кінематографічним відображенням реальності. Адже це не запис з камер відеоспостереження. Він також є авторським баченням подій, які лягають в його основу», — каже Карандєєв.

Маріупольці вимагають хоча б змінити назву та прибрати слова «засновано на реальних подіях». Створили навіть петицію, але її з якихсь причин було відхилено.

Однак, за словами в. о. міністра, наразі використання терміну «засновано на реальних подіях» не регламентується законодавством. Така характеристика є правом авторів стрічки.

«Водночас суспільство має право на висловлення особистої думки щодо кінофільму. Маріупольці є свідками реальних подій у місті на початку російського вторгнення і донині. Стикаючись із невідповідностями сюжету фільму «Юрик» і його сцен справжнім подіям, природно, що глядачі гостро сприйняли такий дисонанс. Митці мають зважати на це і намагатися відтворювати події максимально реалістично», — зазначає Ростислав Карандєєв.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.