Повідомлено про підозру священнику з Лаври, на богослужінні якого прославляли «русскій мір»

Співробітники СБУ повідомили про підозру організаторам богослужіння, під час якого у Києво-Печерській Лаврі вихваляли «русскій мір».

Про це повідомляють Служба безпеки України та Генпрокуратури у Телеграмі.

Зазначається, що у ході досудового розслідування було встановлено факт протиправних дій одного із священнослужителів і його спільників, які брали участь у тій службі.

«За даними слідства, 12 листопада 2022 року священник під час богослужіння в одному з храмів Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра» поширював серед прихожан тези пропагандиського характеру», – повідомляє пресслужба Генпрокуратури.

Це підтверджено відповідними експертними дослідженнями.

«За результатом судової лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи, поширені у храмі тези з релігійної пісні містять виправдовування, визнання правомірною збройної агресії РФ проти України, розпочатої у 2014 році, виправдовування, визнання правомірною тимчасової окупації частини території України», – додали у ГПУ.

Досудове розслідування здійснюють слідчі СБУ за процесуального керівництва Київської міської прокуратури.

«Вказані особи підозрюються у вчиненні правопорушень за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників, вчинене групою осіб)», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що одразу після вказаного інциденту у Києво-Печерській Лаврі очільник СБУ Василь Малюк заявив, що він не залишиться без належної реакції спецслужби.

«Ті, хто в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала росія проти України, чекає на «пробудження матушкі-русі», мають розуміти, що це шкодить безпеці та інтересам України та наших громадян. І ми не допустимо таких проявів», – заявив керівник СБУ Василь Малюк.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.