Події

Столтенберг: Путін, розпочавши війну з Україною, недооцінив ні можливості українців захищатися, ні єдність союзників у їх підтримці

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг упевнений, що президент Росії Володимир Путін, розпочавши війну проти України, зробив стратегічну помилку, недооцінивши ні можливості українців захищатися, ні єдність союзників підтримувати Україну.

“Президент Путін зробив стратегічну помилку – він цілком і повністю недооцінив силу, волю та здібності українського народу та української армії захистити себе, і недооцінив єдність союзників та партнерів НАТО підтримати Україну”, – сказав він у середу у Вашингтоні під час спільної пресконференції з державним секретарем США Ентоні Блінкеном, яка відбулася у рамках його візиту до США.

Столтенберг упевнений у необхідності продовжувати підтримувати Україну, оскільки “альтернатива – не підтримувати Україну”. “Це дасть змогу президентові Путіну перемогти. Це буде небезпечно для всіх нас, і ціна, яку нам доведеться заплатити, буде вищою, ніж наразі інвестувати у підтримку”, – сказав генсек НАТО.

Відповідаючи на запитанням про можливе закінчення цієї війни, Столтенберг сказав: “Війни не можна передбачати. Ми були здатні передбачити напад, але як ця війна продовжуватиметься – передбачити важко. Але те, що ми знаємо напевно, це те, що всі війни закінчуються за столом переговорів. І про це чітко заявив президент Зеленський. Але те, що відбувається за столом переговорів, також повністю залежить від ситуації на полі бою. І це те, що ми робимо – ми підтримуємо їх у їхньому праві захищати себе. Я впевнений і довіряю політичному керівництву України в тому, щоб ухвалювати важкі рішення щодо переговорів і з чим погоджуватися, коли переговори розпочнуться”.

Цю позицію підтримав і Блінкен. “Те, що ми робимо, то це гарантуємо, щоб в українців у руках було те, що їм необхідно, щоб захищатися від цієї агресії, відкидати (війська РФ) назад. І, як результат, щоб вони мали найсильнішу позицію за столом переговорів. Це те (переговори), що відбудеться. Ми не можемо сказати, коли і як. Але те, що ми можемо сказати, це те, що ми гарантуватимемо, щоб Україна мала можливість захищати себе”.

Держсек також констатував, що “цілком у силах Росії завершити те, що вони розпочали, і покласти край агресії”. “Стільки, скільки це триватиме, ми підтримуватимемо українців і гарантуватимемо, що у них є все, що їм потрібно, щоб ефективно захищатися”, – додав Блінкен.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.