Військовозобов’язані українці мають стати на облік за кордоном

Внаслідок повномасштабної війн та пов’язаної з нею загальної мобілізації продовжує діяти заборона на виїзд за межі нашої держави військовозобов’язаних чоловіків.

Водночас дехто з них вже перебуває за кордоном, які відтепер зобов’язані ставати на військовий облік у дипломатичній установі.

Про це йдеться у постанові №1487 Кабміну «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів», що була прийнята 30 грудня 2022 року.

Так, у документі вказано, що закордонні дипломатичні установи України отримали нові обов’язки та повноваження щодо взяття на військовий облік українців, які перебувають за кордоном.

Зокрема, консульства та посольства України повинні тепер вести військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку.

Українців, які досягли призовного віку та не мають відстрочки чи звільнення від призову на строкову військову службу, мають інформувати про його початок в Україні.

Крім того, протягом 7 днів з дня взяття на консульський облік або зняття з нього дипломатичні установи повинні повідомляти про призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідним районним (міським) терцентрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, підрозділам Служби зовнішньої розвідки за місцем знаходження таких громадян обліку.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.