Події

Міністри закордонних справ країн НАТО обговорять у Брюсселі допомогу Києву

Міністри закордонних справ країн НАТО зберуться на засідання Північноатлантичної ради, яке проходитиме у штаб-квартирі альянсу в Брюсселі 6-7 квітня, і обговорять подальшу фінансову, гуманітарну та військову підтримку України, повідомив генеральний секретар організації Єнс Столтенберг.

“Союзники сповнені рішучості надавати подальшу підтримку Україні. Зокрема протитанковим озброєнням, системами ППО та іншим оснащенням. Союзники також збільшили гуманітарну допомогу та фінансову допомогу. Крім того, НАТО розгляне можливість надання допомоги в галузі кібербезпеки та постачання обладнання, яке допоможе Україні захиститися від хімічних та біологічних загроз”, – заявив Столтенберг у вівторок на пресконференції, знайомлячи журналістів із повісткою міністерської наради альянсу.

“Я очікую, що ми також вирішимо зробити більше для інших партнерів НАТО, які вразливі для російських загроз і втручання. Включно з Грузією та Боснією і Герцеговиною. Підсилюючи нашу політичну та практичну підтримку, ми можемо допомогти нашим партнерам зміцнити їх стійкість. І запобігти будь-якій майбутній агресії”, – сказав генсек НАТО.

Як повідомив Столтенберг, у четвер до учасників зустрічі приєднається Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Він проінформує колег із НАТО про останні події, зокрема переговори Києва з Москвою.

“Я очікую, що він торкнеться потреб України, щоб посилити свої війська і переконатися, що вони продовжують давати відсіч і чинити запеклий опір російським військам”, – додав Столтенберг.

Генсек НАТО також повідомив, що у зустрічі візьмуть участь Фінляндія, Швеція, Грузія та Європейський Союз. Крім того, на нараді очікують на партнерів альянсу з Азіатсько-Тихоокеанського регіону – представників Австралії, Японії, Нової Зеландії та Південної Кореї.

“Оскільки ця криза має глобальні наслідки, які стосуються всіх нас”, – пояснив Столтенберг.

Він згадав про небажання Китаю засудити дії Росії в Україні, і це, на його думку, означає, що “коли авторитарні держави протидіють міжнародному порядку, заснованому на правилах, для демократій ще важливіше об’єднатися та захистити наші цінності”.

“Тому я очікую, що ми домовимося про поглиблення співпраці НАТО з нашими партнерами в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Зокрема у таких галузях, як контроль над озброєннями, кібербезпека, захист від гібридних загроз та взаємодія в галузі технологій. Більш тісна спільна робота зробить нас усіх більш захищеними”, – зазначив глава Північноатлантичного альянсу.

Міністри країн НАТО на квітневому засіданні Північноатлантичної ради обговорять роботу над майбутньою стратегічною концепцією НАТО, яку у червні має розглянути саміт організації у Мадриді.

 

 

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.