Завершено розслідування катастрофи літака Ан-26 з курсантами

До кримінальної відповідальності притягнуто шестеро осіб

Офіс генерального прокурора завершив досудове розслідування авіакатастрофи літака Ан-26 поблизу Чугуєва (Харківська область) 25 вересня 2020 року, тоді загинуло 26 військових.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора а також пресслужба ДБР.

У справі шість підозрюваних:

  • командувач Повітряних сил ЗСУ Сергій Дроздов (під особистим зобовʼязанням);
  • колишній командир військової частини А4104 Вʼячеслав Глазунов (під арештом у СІЗО) і два його заступники (в обох – нічний домашній арешт);
  • колишній керівник польотами на аеродромі «Чугуїв» Олександр Жук (під арештом у СІЗО);
  • на той час виконувач обов’язків начальника Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба (нічний домашній арешт).

Їх підозрюють у тому, що вони не забезпечили безпеку польотів, порушили правила підготовки та проведення польотів, а також у недбалому ставленні до військової служби (ст. 416, ч. 3 ст. 425 КК України).

Під час досудового розслідування виявили неналежну підготовку та затвердження документів щодо умов експлуатації літака з непередбаченим зльотом з «конвеєра». Також підозрювані неналежно контролювали рівень підготовки пілотів-інструкторів, навчальний процес і дотриманням заходів безпеки під час навчальних польотів.

Ці порушення мали системний характер і їх допустилися на стадії підготовки до польотів (оскільки на борту літака перебували люди, які взагалі не повинні там бути), на стадії польоту, який дозволили із порушенням правил експлуатації літака, а також на стадії, коли сталася кризова ситуація.

У прокуратурі наголошують, що керівництво польотів не вжило достатньо адекватних заходів, аби уникнути авіакатастрофи.

Днями правоохоронці оголосили підозри трьом українським військовослужбовцям у справі щодо авіакатастрофи літака Ан-26.

Зазначимо, «Укроборонпром» не знайшов порушень при ремонті літака Ан-26, який розбився у Чугуєві.

Літак Ан-26 ВПС України розбився увечері 25 вересня в Чугуєві, на його борту перебували офіцери та курсанти Харківського національного університету повітряних сил, загалом 27 осіб. Вижив тільки один курсант. Літак розбився під час посадки.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.