У НСЗУ дали відповіді на головні питання про електронне направлення на медобстеження

У Національній службі здоров’я України надали відповіді найбільш популярні питання українців про електронне направлення на медобстеження.

Про це повідомляють Вчасні Новини.

Подробиці. З минулого року умовою для отримання безоплатної медичної допомоги є електронне направлення до спеціалізованого закладу. У НСЗУ відповіли на 5 найпопулярніших питань, що стосуються е-направлень

Хто може виписувати е-направлення пацієнту на призначені лікарем обстеження?

Електронне направлення виписує лікар, якому необхідні результати того чи іншого обстеження для оцінки стану здоров’я пацієнта. Це може бути лікар, який надає або первинну допомогу (сімейний лікар-терапевт чи педіатр), або лікар, який надає спеціалізовану допомогу.

Чи можна отримати за одним направленням одну й ту послугу у лікарів з різних медичних закладів для порівняння результатів?

Це неможливо. Коли пацієнт звертається за направленням до лікаря, наприклад, на консультацію, він одразу вносить інформацію про надані послуги в електронну систему охорони здоров’я і погашає направлення, якщо послугу надали в повному обсязі. За одним і тим самим електронним направленням отримати послугу безоплатно не можна.

Чи можуть пацієнту відмовити в лікарні у наданні послуги, якщо він назве номер направлення, але не зможе надати його роздрукований варіант?

Не можуть. Кожна лікарня, яка має контракт з НСЗУ, зобов’язана прийняти пацієнта і не має права відмовити у наданні послуги без паперового варіанту направлення чи паперового варіанту декларації. Головною умовою є надання пацієнтом дійсного номера електронного направлення.

Який термін дії е-направлення?

Від дня виписки направлення дійсне впродовж року. Проте самому пацієнту краще дотримуватись рекомендацій лікаря щодо термінів проходження обстеження чи отримання консультації спеціаліста.

Якщо електронне направлення пацієнту виписав сімейний лікар ФОП, чи може пацієнт звернутися до комунального закладу?

Може. Пацієнт, який уклав декларацію із лікарем приватного центру, або з лікарем ФОП, вільно і самостійно може обирати заклад, у якому планує отримати медичну допомогу. Є лише дві головні умови для цього – наявність е-направлення і те, що заклад працює за контрактом з НСЗУ.

Читайте також: Кабмін ухвалив постанову про медичне обслуговування учнів: деталі

Нагадаємо. З 1 квітня 2020 року українці можуть отримувати послуги, які входять до Програми медичних гарантій, безоплатно. Для цього потрібне електронне направлення або від лікаря первинної ланки, або від лікуючого лікаря закладу, який надає спеціалізовану медичну допомогу.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.