У російській в’язниці помер засуджений кримчанин

Чоловіка 1971 було засуджено у Криму за крадіжку та вивезено до російської в’язниці для відбування покарання. Саме там його заразили ВІЛ-інфекцією.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Як повідомив провідний експерт регіонального центру прав людини Роман Мартиновський, засудженим в окупованому Криму є Володимир Здоренко 1971 року народження. Його засудили за крадіжку у Криму, а у 2019 році українця вивезли до сусідньої Росії для відбування покарання.

Чоловік помер у п’ятницю, 5 лютого, у виправній колонії російської республіки Адигея через неналежне надання медичної допомоги.

За словами Мартиновського, в місцях позбавлення волі ув’язненого заразили ВІЛ-інфекцією і не надали необхідної медичної допомоги, що є порушенням Міжнародного гуманітарного права.

Кримська правозахисна група зазначає, що відповідно до статті 38 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, особи, які перебувають під захистом, мають право на медичну допомогу та лікування в лікарні такою ж мірою, як і громадяни держави, на території якої вони знаходяться, якщо цього потребує стан їхнього здоров’я.

Стаття 76 Конвенції стосується зобов’язань держави-окупанта щодо особливо вразливої категорії – осіб, які перебувають під захистом і звинувачених у вчиненні злочину. Окупаційні органи повинні встановити для таких осіб санітарний та харчовий режими, які є достатніми для підтримання їх здоров’я, нагадують правозахисники.

Російська окупація Криму

Російська Федерація окупувала український Крим, ввівши на територію півострова військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. 18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя. Верховна Рада офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року. Країни Заходу не визнали анексію Криму і ввели санкції проти Росії.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.