ВійськовіГуманітарна допомогаНовини

Правозахисник: завозити й передавати гумдопомогу одразу в окопи більше не вийде

З 1 грудня всі, хто хочуть отримати гуманітарний вантаж, повинні зареєструватися в електронній системі. Це може призвести до проблем, зокрема із ввезенням в Україну автомобілів для Сил оборони.

До того ж, запровадження змін у правилах ввезення та обліку гуманітарної допомоги ускладнить роботу середніх і маленьких благодійних фондів, які працюють на окопи.

Про це розповів директор БФ «Людина і право», правозахисник Борис Захаров в етері Еспресо, передають Вчасні Новини.

«Замість того, щоб об’єднати реєстр і створити державні механізми контролю, вони беруть та обрізають величезну кількість гуманітарної допомоги, яка йде до України. Наші партнери, західні фонди кажуть: ми просто не будемо відправляти ,якщо вам не треба, то і нам, ми не будемо за цим законом більше завозити гуманітарну допомогу до України. Так само, наприклад, наш благодійний фонд не зможе величезну кількість гуманітарної допомоги завозити, як раніше. Буде тільки якась велика гуманітарна допомога окремі замовлення, де Україна робить запит і ми завозимо якусь партію, а так щоби завозити по одній позиції й передавати конкретно військовослужбовцям, так більше не вийде», – пояснив волонтер.

Захаров підкреслив, що також особисто військовим не вийде завозити автівки, аптечки, турнікети, одяг, дрони, як раніше.

«Тільки на військову частину та масово. Тобто цей законопроєкт розрахований лише на великі благодійні фонди, які працюють не на окопи, а на Міністерство оборони, коротко кажучи», – зазначив директор БФ «Людина і право».

За його даними, середні за розміром благодійні фонди, так само як і маленькі згідно із цим законопроєктом не зможуть працювати.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.