Здоров'яМедицинаНовини

Крига зрушила: Рада підтримала закон про медичний канабіс у першому читанні

Верховна Рада схвалила законопроєкт про легалізацію медичного канабісу у першому читанні.  Якщо документ ухвалять в цілому, то в Україні нарешті почнуть використовувати канабіс для лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни.

Законопроєкт у першому читанні підтримали 268 депутатів, передають Вчасні Новини.

Медичний канабіс використовують для лікування різних захворювань, насамперед з метою полегшити симптоми і покращити якість життя. Тому медичні продукти з канабісу містять канабіноїди, які мають терапевтичні переваги, а не психоактивні речовини, як-от рекреаційна марихуана, яку вживають для задоволення.

Зазначимо, що дискусії з цього приводу тривали роками й рішення так і не могли прийняти.

Напередодні депутат і голова профільного парламентського комітету Михайло Радуцький розповів, що лікування препаратами на основі медичного канабісу потребують мільйони українців.

«Їх використовують при лікуванні хронічного болю, епілепсії, анорексії, посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту та ревматизму, астми, хвороб Альцгеймера та Паркінсона та багатьох інших важких захворювань. В Україні в тому числі такого лікування потребують поранені та військові із ПТСР», – пояснив він.

При цьому, за його словами, поліція та держслікслужба запровадять жорсткий контроль.

В підтримку легалізації медичного канабісу широким фронтом виступили громадські активісти, журналісти, блогери та політики.

Президент Зеленський кілька разів змінював свою позицію. Зокрема під час передвиборчої кампанії у 2019 році він висловлювався за легалізацію. Після обрання почав говорити, що це не на часі. А тепер закликав депутатів ухвалити рішення.

«Всі найкращі світові практики, рішення, якими б складними або незвичними вони не були, повинні бути застосовані в Україні, щоб всім українським громадянам не довелося терпіти біль, стрес і травми війни. Зокрема, ми повинні нарешті чесно легалізувати для всіх, хто цього потребує, ліки на основі канабісу», – сказав Зеленський 28 червня у Верховній Раді.

Міністерство охорони здоров’я також підтримує таке рішення і неодноразово закликало парламент ухвалити його.

Проте чимало політиків так і не підтримують це рішення і пов’язують його з інтересами окремих ділків. Також проти легалізації виступили українські церкви, закликаючи не допустити «згубних наслідків покрокової легалізації канабіоїдних наркотичних речовин» під виглядом лікування ПТСР.

Водночас відомі українці запустили в соцмережах флешмоб #знеболь7457 із закликом до депутатів голосувати «за». До флешмобу долучились військові, громадські активісти, журналісти, депутати та знаменитості. Серед них — журналістка Яніна Соколова, головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва, шеф-кухар Євген Клопотенко, лідер гурту «Друга ріка» Валерій Харчишин, лідер рок-гурту «O.Torvald» Євген Галіч та інші.

Варто зауважити, що ще до повномасштабної війни ліків на основі медичного канабісу потребували понад 2 млн пацієнтів. А тепер ця цифра збільшиться до щонайменше 6 млн людей, зокрема, поранених військових та цивільних.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.