Євросоюз: Росія порушує міжнародне право блокуванням судноплавства в Чорному та Азовському морях

Росія порушує міжнародне законодавство своїм рішенням заблокувати певні регіони Чорного, Азовського морів та Керченську протоку під приводом військових навчань.

Про це напередодні засідання Ради міністрів ЄС, заявив високопоставлений представник Євросоюзу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Подробиці. Він нагадав, що вчора, 15 квітня, Росія оголосила, що заборонить до жовтня судноплавство у певних регіонах Чорного моря під приводом військових навчань. І зазначив, що «це дуже тривожний розвиток», який «йде всупереч міжнародному праву, свободі судноплавства та статусу Азовського моря».

«Це відбувається на фоні військового нарощування з російської сторони на кордоні з Україною. Все це – ще один прояв дій російської влади, яка йде у невірному напряму, підвищує напругу та здійснює одноосібні дії в міжнародному просторі. Тож ми маємо це засудити, і подивимося, як розвиватиметься ситуація, перед тим, як здійснювати подальші кроки», – наголосив представник ЄС.

Водночас він додав, що питання запровадження додаткових європейських санкцій проти Російської Федерації не стоїть на порядку денному і такі рішення точно не прийматимуться під час засідання Ради міністрів ЄС. При цьому не виключив, що таке питання у разі ініціативи країн-членів.

«Ми уважно слідкуємо за ситуацією. Потім ми побачимо, чи будуть країни-члени висувати пропозиції щодо потенційних санкцій. Це їхня компетенція, і я не можу передбачати, якими можуть бути їх дії», – сказав представник ЄС.

Він наголосив, що намір Росії зачинити на півроку певні регіони Чорного моря під приводом військових навчань є дуже тривожними, «особливо на фоні ситуації на державному кордоні між Україною і Росією та в незаконно анексованому Криму».

«Це рішення порушує свободу судноплавства, яка гарантується Конвенцією ООН з морського права. Європейський Союз очікує, що Росія забезпечить безперешкодний та вільний прохід в Азовське море та у зворотному напрямку, у відповідності з міжнародним законодавством», –йдеться у заяві речника ЄС Пітера Стано.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.