Закон і ПравоНовиниПолітикаСвята

«Перша незалежність»: 33 роки з дня ухвалення Декларації про державний суверенітет

Щороку 16 липня українці відзначають День ухвалення Декларації про державний суверенітет.

Сьогодні всі знають, що День Незалежності України відзначається 24 серпня. Однак не всі пригадають, що в 1991 році найголовніше державне свято відзначалося 16 липня.

Ухваливши Декларацію про державний суверенітет України, Верховна Рада конституційною більшістю постановила вважати 16 липня Днем Незалежності України.

«Зважаючи на волю українського народу та його одвічне прагнення до незалежності, підтверджуючи історичну вагомість прийняття Декларації про державний суверенітет України, Верховна Рада постановляє: вважати 16 липня Днем проголошення незалежності України і щорічно відзначати його як державне свято».

Наступного року, під час урочистих зборів з нагоди Дня незалежності України, тодішній Голова Верховної Ради Леонід Кравчук заявив:

«Уперше в своїй історії ми зібралися для відзначення свята Незалежності. Йшли ми до цього дня важко, йшли за покликом серця, за голосом громадського сумління і національного обов’язку, з великою і святою вірою у свій народ, в його право на свободу і незалежність. І цей день настав — 16 липня 1990 року Верховною Радою була прийнята Декларація про державний суверенітет».

Але…

Ухвалення Декларації про державний суверенітет

16 липня 1990 року Верховна Рада УРСР ухвалила документ, в якому проголошувалося верховенство, самостійність, повнота і неподільність влади республіки в межах її території. Територія України в наявних кордонах проголошувалася недоторканою.

Від імені українського народу могла виступати тільки Верховна Рада.

У документі було положення про громадянство, економічну самостійність України, намір створити банківську, цінову, фінансову, митну та податкову системи, сформувати державний бюджет, а в разі необхідності запровадити власну валюту тощо. Декларація визнавала самостійність республіки у вирішенні питань науки, освіти, культурного та духовного розвитку української нації.

Проголошувалось також право країни на власні збройні сили, внутрішні війська, органи державної безпеки.

Декларація створила основу для незалежності від союзного законодавства, але не одержала статусу конституційного акта. Україна так і залишалася у складі СРСР…

Тоді міжнародні організації та країни світу не визнали її державну незалежність.

Але саме ця декларація стала основою для «Акта проголошення незалежності України», ухваленого Верховною Радою 24 серпня 1991 року.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.