Хомчак заявив про загрозу під час навчань Росії та Білорусі та скупчення військ РФ

РФ продовжує утримувати близько 80 тисяч особового складу та значну кількість озброєння і військової техніки біля кордону з Україною. А в Азово-Чорноморському регіоні перебувають російські кораблі й катери

Про це розповів головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак на засіданні Військового комітету НАТО у форматі з Україною, повідомляє Генштаб у Фейсбуці.

Подробиці. Начальники штабів збройних сил країн НАТО зустрілися у Брюсселі з головнокомандувачем Збройних сил України Русланом Хомчаком та обговорили ситуацію з безпеки, що склалася в Україні та навколо неї після нарощування Росією своїх військ біля українських кордонів.

Хомчак розповів про скупчення військ РФ біля кордонів з Україною

«Незважаючи на заяву міністра оборони РФ про повернення військ до місць постійної дислокації, Росія продовжує утримувати близько 80 тисяч особового складу та значну кількість озброєння і військової техніки біля різних ділянок кордону з Україною. Також продовжують перебувати в Азово-Чорноморському регіоні кораблі й катери, перекинуті на підсилення російського угруповання з Північного флоту та Каспійської флотилії», – сказав Хомчак.

Він зазначив, що це дозволяє Росії швидко наростити наступальні спроможності угруповань своїх збройних сил для здійснення наступальних дій проти України. При цьому не виключив можливості того, що для посилення політичного та військового тиску на Україну, РФ може використати територію та інфраструктуру інших держав. Окрім того, зауважив, що потенційну загрозу становить проведення запланованих на вересень спільних стратегічних навчань збройних сил Росії та Білорусі «Захід – 2021».

Водночас головнокомандувач ЗСУ закликав сформувати системний і консолідований підхід щодо нейтралізації російських викликів і загроз в контексті обстановки, яка склалася «на українському напрямку, де Україна вже восьмий рік перебуває на передовій боротьби з імперськими амбіціями Москви».

«Фактично кожен день приносить нам ознаки нової «холодної» війни. При цьому мова вже йде про потенційні конфлікти, які можуть виникнути не лише на теренах Європи, а й в Арктиці, на Близькому Сході, Північній та Центральній Африці, Середземномор’ї тощо. Усюди, де Росія демонструє агресивні амбіції та військову міць, провокує нестабільність та створює зони напруги», – наголосив Хомчак.

У свою чергу головний маршал авіації сер Стюарт Піч, голова Військового комітету НАТО і старший військовий радник Генерального секретаря Альянсу відзначив, що Росія продовжує свою модель агресивних дій з дестабілізації, включно з постійним порушенням українського суверенітету та територіальної цілісності та посиленням на українському кордоні.

«Хоча ми спостерігали деяке скорочення чисельності російських військ поблизу кордону, там залишаються десятки тисяч, зі зброєю та технікою. Росія намагається ввести обмеження в Чорному морі, включно з обмеженням доступу до Азовського моря через Керченську протоку», – підкреслив він.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.