В Україні планують дозволити переводити садові будинки у житлові

Прийняття нового законопроєкту має виключити зловживання в діяльності садівницьких товариств як з боку членів товариств, так і з боку органів влади.

Подробиці. Наразі в Україні нараховується майже 3 млн громадян, які використовують понад 200 тис. га землі, що виділялася для садівництва та городництва. Тож на розгляд було подано законопроєкт, який має на меті впорядкувати організацію використання земельних ділянок громадян – членів колективного садівництва та земель загального користування садівницьких товариств.

Відповідний законопроєкт закону «Про садівництво та городництво в Україні» (№5357) опубліковано на сайті Верховної Ради України, передають Вчасні Новини.

Проєкт закону «Про садівництво та городництво в Україні» (№5357) за задумом автора – народного депутата Л. Марченко – покликаний урегулювати відносини користувачів та власників ділянок, які надавалися для того, аби городяни копирсалися у землі.

Згідно проєкту, усі такі садівницькі товариства мають стати неприбутковими об’єднаннями громадян, а його члени набудуть певних прав і обов’язків. Зокрема — платити внески на утримання органів товариства, спільних споруд тощо. Причому незалежно від того, чи погодяться вони увійти до складу такого товариства.

Водночас проєкт передбачає можливість легалізувати садові «хатинки» як житлові будинки, якщо вони відповідають вимогам. Тобто можна буде зареєструватися за адресою городу чи саду, а згодом обрати і свій орган місцевого самоврядування як-от старосту.

Проєкт передбачає обов’язок держави сприяти таким товариствам, зокрема, покривати половину їх витрат на інфраструктуру дачного поселення. При цьому «землі, інженерно-технічна інфраструктура (дороги, захисні смуги, господарчі двори, будівлі, ЛЕП, водогони, газові споруди, телефон тощо) залишаються в колективній (спільній) власності».

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.