ЕкономікаНовиниПолітика

ЄС хоче збільшити сухопутний експорт українського зерна, Україна пропонує варіант «водного коридору»

Євросоюз прагне транспортувати більше українського зерна автомобільним і залізничним транспортом, щоб компенсувати вихід рф зі «зернової угоди». Україна додатково розглядає новий маршрут для зернового коридору, який може пролягти через територіальні води країн-членів НАТО.

Про це повідомляють Вчасні новини з посиланням на заяви лідерів та офіційних осіб блоку, вказаних Reuters, а також на слова посла України в Туреччині Василя Боднара

«У вівторок росія завдала удару по українських зернових портах, на наступний день після того, як Москва вийшла з угоди, яка дозволяла безпечно експортувати українське зерно. Це означає, що сотні тисяч людей по всьому світу будуть позбавлені основних продуктів харчування», – заявив провідний дипломат ЄС Жозеп Боррель в кулуарах саміту блоку з країнами Латинської Америки та Карибського басейну.

Він зазначив, що рф використовує голод як зброю. «Це одна з найгірших речей, які Путін міг зробити», – додав Боррель. Окремо він заявив, що блок підтримує Туреччину і ООН у зусиллях, спрямованих на те, щоб повернути росію до виконання угоди.

Водночас прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар зазначив, що блок також відповість розширенням наземних маршрутів експорту українського зерна через «смуги солідарності» або автомобільні та залізничні сполучення через сусідів України з ЄС, а також через Молдову.

«Є й інші шляхи вивезення зерна з України, наприклад, через Румунію та Польщу. Якщо росіяни продовжуватимуть політику перешкоджання експорту зерна та добрив з України, нам доведеться шукати інші шляхи для вивезення зерна», – сказав він.

Своєю чергою Україна розглядає новий маршрут для зернового коридору, який може пролягти через територіальні води країн-членів НАТО.

«Ми можемо навіть не використовувати погоджений у рамках зернової угоди маршрут, а перевозити зерно через територіальні води Румунії та Болгарії», – заявив посол України в Туреччині Василь Боднар

Головною проблемою, за словами посла, є погрози рф обстрілювати інфраструктуру портів і, можливо, кораблі, які перевозитимуть збіжжя.

«Це ризик, який має вплив на страхування та шипінгові компанії. Імовірно, окупанти реалізують не все, про що говорять, але загроза залишається», – зазначив він.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.