ВійнаКриміналРускій воєнний корабель

Діти для Путіна: Журналісти ідентифікували дітей, яких викрали з Маріуполя і передали в сім’ї рф

У травні 2022 року з окупованої частини Донеччини в рф депортували 31 українську дитину під виглядом оздоровлення.

Журналісти ідентифікували 20 дітей. Частина з них до повномасштабного вторгнення мешкали в Маріуполі та околицях.

Про це йдеться у фільмі-розслідуванні «Діти для Путіна» (Uprooted) відділу розслідувань воєнних злочинів The Kyiv Independent, передають Вчасні Новини.

Журналісти з власних джерел отримали документ зі списком дітей, яких депортували з Донецька в пансіонат «Поляни», що у Підмосковʼї. Зі списку було ідентифіковано 20 дітей, частина з яких до повномасштабного вторгнення мешкали в Маріуполі та околицях. З початком бойових дій у Маріуполі, щонайменше 9 дітей зі списку примусово перемістили в Донецьку дитячу лікарню №5, де утримували протягом кількох місяців.

13 дітей зі списку були або сиротами, або їхніх батьків позбавили опікунських прав, за інформацією правоохоронних органів.

Діти мали перебувати у пансіонаті з 27 травня до 27 червня 2022 року. Після цього, як йдеться у документі, їх мали повернути назад у Донецьк. Утім цього не відбулося – їх передали в російські сім’ї.

Причетною до організації депортації цієї групи дітей була Світлана Майборода — колишня українська чиновниця, яка залишилася працювати в окупованому Донецьку після захоплення міста в 2014 році. Вона — керівниця т.з. «Державної служби у справах сімʼї і дітей «днр».

Саме Майборода у травні 2022-го пропонувала деяким дітям, які перебували в дитячій лікарні №5 Донецька, поїхати на т.з. відпочинок у Підмосковʼя. Інших дітей, як свідчать опитані журналістами діти, вивезли в росію під примусом.

Уповноважена при президенті рф з прав дитини Марія Львова-Бєлова однією з перших взяла під свою опіку маріупольця Пилипа Головню, хоча хлопець має опікунів в Україні. Ідентифіковані російські сімʼї, які взяли решту українських дітей зі списку під свою опіку є мешканцями Московської області, які вже мали під своєю опікою інших прийомних дітей.

Серед них: колишня доброволиця чеченської війни Ірина Рудницька, екс-працівниця міліції, яка характеризує себе в соцмережах як «мама 54 дітей і 16 онуків» Ліліана Романова, колишній військовий Деніс Тріполєц.

Станом на сьогодні Україні вдалося повернути 4 дітей зі згаданого списку.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.