Донецька областьЗакон і ПравоНовини

У СБУ розповіли, скільки затримали корегувальників і колаборантів на Донеччині та надали загальний портрет

У 2023 році правоохоронці затримали 51 жителя Донеччини, яких підозрюють у наведені вогню ракет росіян. Крім того, СБУ повідомила про підозру 173 жителям Донеччини та Луганщини, які ймовірно співпрацюють з загарбниками на тимчасово захопленій території.

За даними силовиків, колаборантами найчастіше є колишні державні посадовці, а більшість державних зрадників зі сходу — пенсіонери.

Про це розповіла на брифінгу речниця СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, передають Вчасні Новини.

Співпраця з окупантами

За майже 9 місяців цього року СБУ повідомила про підозру 173 жителям Донеччини та Луганщини, які ймовірно співпрацюють з загарбниками на тимчасово захопленій території.

За даними силовиків, колаборанти Донецької області — це зазвичай колишні державні посадовці.

«Ми продовжуємо їх (колаборантів – ред.) викривати та розслідувати на тимчасово окупованих територіях. У 2023 році вони отримали 173 підозри та 35 вироків. Вже багато матеріалів кримінальних проваджень скеровані до суду», — сказала Галина Прищепа.

Речниця СБУ в Донецькій та Луганській областях зазначила, що серед тих, хто отримав підозру на тимчасово захопленій території, є 65 підприємців, які ймовірно добровільно погодились співпрацювати з російськими загарбниками. 15 з них вже отримали вироки.

Один з останніх випадків — це самоназваний голова Ямполя в часи окупації. Чоловік покинув населений пункт разом із російськими військовими, тож за колабораціонізм його засудили заочно.

«9 років ув’язнення заочно отримав окупаційний голова селища Ямпіль. Наші слідчі довели, що він добровільно погодився на посаду «голови селища Ямпіль адміністрації міста Красний Лиман ДНР». Це колишній працівник Укрзалізниці, який очікував приходу загарбників та радів за окупацію селища. Він співпрацював з російськими агентурними військами», — розповідає Прищепа.

Корегувальники вогню та чи завжди можна казати про «наведення»

Упродовж цього року правоохоронці затримали 51 жителя Донецької області, яких підозрюють у наведені вогню ракет росіян. Коригувальники цього регіону вже отримали 34 вироки.

«За 9 місяців наші слідчі повідомили про підозру 51 навіднику ворожого вогню, які здійснювали інформаторську діяльність на користь ворога. Вони збирали інформацію в оборонній сфері та передавали її окупантам. У 2023 році по інформаторам в нас 34 вироки є», — каже Галина Прищепа.

У СБУ кажуть, що зазвичай за обстрілами відносно тилових населених пунктів Донеччини стоять навідники вогню окупантів серед місцевих жителів. Але це не 100% правило.

«Стосовно навідників, то не за кожним «прильотом» по українській території стоїть навідник. Однак у більшості випадків окупанти потребують такої допомоги місцевих мешканців для коригування ворожого вогню», — підкреслила вона.

Що об’єднує зрадників України

Речниця СБУ також додала, що соціальний портрет таких людей різний. «Єдина ознака, яка об’єднує всіх інформаторів — це їхня нелюбов до України або якась недалекість розумова.

Згідно даних правоохоронців, серед тих, хто вже засуджений за «державну зраду», більшість людей пенсійного віку.

«Мені важко сказати, чому вони це роблять, бо вони ніяк себе не виправдовують. Це завжди місцеві мешканці, яких вербують російські представники ФСБ, ГУР або представники незаконних збройних формувань. На них виходять через соцмережі або знайомих. За весь час повномасштабного вторгнення я пам’ятаю тільки один випадок, коли людина не була завербована. Він зливав інформацію про українських захисників у відкриті чати», —додала речниця СБУ.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.