Економіка

Україна запропонувала Енергоспівтовариству посилення санкцій проти РФ та комплекс заходів щодо енергонезалежності від агресора

Україна, яка головує у 2022 році в Енергетичному співтоваристві (ЕС), під час 63-го засідання його постійної групи високого рівня у Відні запропонувала посилити санкції проти Російської Федерації в енергетичному секторі та комплексно підійти до досягнення енергонезалежності Європи від енергоносіїв країни-агресора, повідомило Міністерство енергетики.

“Серед запропонованих кроків – заміщення російських вуглеводнів поставками з інших джерел, зокрема збільшення використання скрапленого природного газу та постачання нафти танкерами, погодження дев’ятимісячного терміну відмови від російської нафти, який дасть постачальникам з інших країн можливість укласти контракти з європейськими клієнтами та збільшити видобуток, а також відмова від російського ядерного палива”, – зазначило відомство на сайті в середу.

Згідно з повідомленням, заступник міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков, який брав участь у засіданні, також відзначив доцільність застосування “іранської моделі” санкцій щодо газу, який транспортують в Європу трубопроводами. Ця модель передбачає, що оплата за ресурс зберігатиметься на спеціальних європейських рахунках, доки Росія не припинить агресії і не відшкодує завданих втрат.

Зі свого боку глава Офісу президента України Андрій Єрмак зазначив, що Україна внесла до Енергоспівтовариства пропозицію щодо запровадження заборони на купівлю, імпорт, передачу та транспортування енергетичних товарів, які виробляють або переробляють у Росії.

“Сьогодні ми скористалися можливістю президентства в Європейському енергетичному співтоваристві, яке Україна отримала на 2022 рік, і формально внесли до цієї організації пропозицію із запровадження заборони на купівлю, імпорт, передачу та транспортування енергетичних товарів, які виробляються або переробляються в Росії”, – повідомив він у телеграм-каналі в середу ввечері.

За його словами, йдеться про всю нафту і нафтопродукти, вугілля та інші види твердого палива, скраплений природний газ.

Єрмак пояснив, що тепер Енергоспівтовариство на основі пропозиції України має ухвалити рішення та направити його всім сторонам-учасницям.

“Україна ставить перед ЄС і такими країнами, як Грузія та Сербія, амбітне, але цілком реалістичне завдання щодо припинення фінансування каральної машини, армії, державного апарату та пропаганди Росії – всього того, що забезпечує агресивні дії цієї держави, включно з війною в Україні”, – зазначив Єрмак, додавши, що “Росія має бути позбавлена ресурсів на війну та економічно розтрощена”.

Водночас у Міненерго зазначили, що під час зустрічі розглянуто новий пакет актів ЄС для прийняття в Енергоспівтоваристві, що охоплює низку ринкових та системних мережевих кодексів щодо правил функціонування ринків електроенергії та їх об’єднання (coupling), вимог та засад управління енергосистемами.

Було також розглянуто низку делегованих регламентів ЄС щодо енергетичного маркування та обговорено окремі аспекти реалізації дорожньої карти Енергоспівтовариства щодо декарбонізації, включно з питанням системи торгівлі викидами та моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів, уточнюється в повідомленні.

Енергоспівтовариство – це міжнародна організація, що включає всі країни Євросоюзу та ще дев’ять країн, а саме Албанію, Боснію та Герцеговину, Косово, Македонію, Молдову, Чорногорію, Сербію та Україну.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.