Економіка

Газ у Європі вирвався за планку $1900/тис. куб. м, сягнувши нового рекорду за історію

Спотова ціна газу в Європі подолала позначку $1900/тис. куб. м на інформації про зупинення та розворот у реверс трансконтинентального газопроводу “Ямал-Європа”, а також падіння вітрогенерації в регіоні.

Ціна найближчого (січневого) ф’ючерса на TTF на біржі ICE Futures удень у вівторок сягнула EUR163,19 за МВт/год, тобто $1906 за тисячу кубометрів. Це абсолютний рекорд за всю історію торгів (попередній було зафіксовано на початку жовтня цього року).

У листопаді контракт “на день наперед” торгувався на TTF у середньому по $945, у грудні – $1311 за тисячу кубометрів. Від початку року середнє значення контракту сягнуло $537.

“Газпром” не замовляв на газову добу вівторка транзит газопроводом “Ямал-Європа”. Трубопровід зупинився і перейшов у реверсний режим – газ йде із заходу на схід.

Оновлений прогноз погоди обіцяє цього та наступного тижня в Європі кілька днів сильних холодів. У середньому груднева температура повітря в регіоні у грудні 2021 року є більш ніж 2 градуси нижче, ніж роком раніше. Проте поточні значення відповідають середнім за останні десять років.

У Європі сильно знизилося виробництво електроенергії з відновлюваних джерел. У понеділок внесок вітрової генерації у вироблення електроенергії становив лише 9,4%, тоді як за попередній тиждень (з 13 по 19 грудня) середній показник становив 13,7% за максимуму в неділю – 20%, свідчать дані асоціації WindEurope.

Нинішній рівень запасів газу в підземних сховищах Європи сягнув позначки 59,57% від їхньої максимальної місткості (дані на ранок понеділка) – це на 16,3 процентного пункту нижче за середнє значення за останні п’ять років, свідчать дані Gas Infrastructure Europe.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.