Політика

Україна готова виконувати Мінські угоди і сформулювала 10 кроків щодо їх реалізації – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна готова виконувати умови Мінських угод щодо врегулювання ситуації на Донбасі та виписала 10 кроків з їх реалізації, які передано США, Франції, Німеччині та РФ.

Про це Зеленський розповів журналістам на щорічній конференції послів України “Дипломатія 30. Стратегія сильної держави” у державній резиденції “Синьогора” у с. Гута Івано-Франківської області у вівторок.

“Ми відкрито говоримо, що ми готові до діалогу. Нам потрібно, щоб російська сторона сказала, що вони готові. Навіть коли вони говорять про виконання етапів Мінських переговорів, ми говоримо: ми готові виконувати. Ми навіть написали 10 кроків, як дуже швидко виконати. Складний документ. Десять кроків із залученням “нормандського формату” та США”, — сказав глава держави.

За його словами, ці кроки передано і президенту США, і російській стороні, і Франції, і Німеччині.

“Ми постійно готуємо та ініціюємо різні документи та кроки, щоб нам не закидали інформацію, що ми чогось не хочемо. Щоразу, коли я з кимось спілкуюсь і мені починають говорити: а от президент Російської Федерації каже… Я говорю – будь ласка – нехай він скаже мені у вашій присутності, що ми не готові щось виконувати і що саме не готові. Але всі ці запитання до іншої сторони, до Росії”, — сказав він.

Як повідомляється на сайті глави держави, глава Офісу президента України Андрій Єрмак на конференції також поінформував українських послів про перебіг переговорів в рамках Мінського процесу і в “нормандському форматі” про припинення війни і врегулювання ситуації на Донбасі. Він зазначив, що останнім часом ці переговори просуваються досить складно, але Україна намагається різними шляхами зрушити цей процес, зокрема, ініціювала в рамках ТКГ кілька ключових ініціатив: повернення до режиму припинення вогню, взаємне звільнення утримуваних осіб і відкриття пунктів пропуску.

Також були підготовлені і передані партнерам комплексні ініціативи – 10 кроків, реалізація яких зможе розблокувати мирний процес, розповів Єрмак.

Глава Офісу президента також зазначив, що рішення керівництва США включитися в процес врегулювання на сході України не загрожує існуванню “нормандського формату”. “Це паралельний трек. Аналогічні питання ми обговорили сьогодні з Великою Британією. Таку саму роль готова відігравати Туреччина”, – сказав він, додавши, що активну позицію з цього питання зараз займає президент Франції Еммануель Макрон і керівництво ЄС, зокрема, президент Європейської Ради Шарль Мішель.

“Ми сьогодні в дуже сильній позиції. А коли Росія подала якісь пропозиції щодо безпеки в Європі, то ми всім говоримо: яка може бути безпека в Європі без припинення війни в центрі Європи?” — наголосив Єрмак.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.