Політика

Єврокомісія вважає, що компанії можуть оплачувати газ із РФ у рамках нового механізму, не порушуючи санкції

Європейська комісія в п’ятницю підтвердила, що вбачала в запропонованому РФ механізмі з оплати поставок газу шляхи обходу санкцій ЄС, але водночас вважає, що компанії з ЄС та нові реалії можуть знайти законну можливість оплачувати поставки.

В опублікованих поясненнях ЄК зазначається, що за новою схемою РФ повністю контролюватиме переведення доларів або євро в рублі. “Це може дозволити Росії підключити до операцій ЦБ (…), що заборонено санкціями ЄС. А оскільки процес переведення з однієї валюти в іншу може займати невизначений час, протягом усього цього процесу іноземна валюта буде під контролем влади Росії, зокрема – ЦБ”.

При цьому в документі стверджується, що, ймовірно, у компаній все ж таки є можливість користуватися новим механізмом, не порушуючи санкції. “Компанії з ЄС можуть попросити своїх російських візаві про виконання контрактних зобов’язань тим самим способом, що й до прийняття нового указу, тобто просто перераховуючи потрібну суму в доларах або євро”, – йдеться в ньому.

Водночас Єврокомісія радить компаніям дізнаватися у російських візаві, чи справді таке можливо.

Раніше західні ЗМІ повідомляли з посиланням на джерела, що Єврокомісія надала державам-членам аналіз указу президента РФ Володимира Путіна про оплату поставок газу з Росії в рублях і попередила, що його виконання порушить санкції проти Москви.

Як повідомлялося, президент РФ 31 березня підписав указ №172 “Про спеціальний порядок виконання іноземними покупцями зобов’язань перед російськими постачальниками природного газу”. Відповідно до документа, оплата російського трубопровідного газу, що постачається після 1 квітня 2022 року визначеним в указі закордонним контрагентам, має здійснюватися виключно у рублях.

Для цього в уповноваженому фінансовому інституті – Газпромбанку – для іноземних покупців відкриваються спеціальні рублеві та валютні рахунки типу “К”. Іноземний покупець платить за газ у валюті контракту, ГПБ продає її на “Московській біржі” та переводить рублі “Газпрому”. Саме в цей момент зобов’язання щодо оплати природного ресурсу вважається виконаним. Щодо цих рахунків не допускається призупинення операцій, арешт або списання коштів у рамках виконання зобов’язань іноземного покупця, не пов’язаних із оплатою за контрактом на постачання природного газу.

 

 

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.