Донецька областьЕкономікаНовини

Як змінились ціни на основні продукти за рік на Донеччині

Ціна «борщового набору» на Донеччині знизилась на 50 грн. у порівнянні з липнем цього року. Нині, щоб приготувати каструлю борщу потрібно придбати продуктів на 153 грн. А влітку для приготування страви необхідно було витратити 203 гривні. Втім у січні традиційний борщ коштував господиням 147 грн.

Ці дані повідомила заступниця директора Департаменту агропромисловго розвитку та земельних відносин Донецької ОДА Олена Рибакова під час брифінгу, передають Вчасні Новини.

«Зараз каструля борщу (4,5 л) коштує 153 грн. На початку року вона коштувала 145. Незначне зростання через подорожчання м`яса. Сама висока вартість «борщового набору» традиційного, це було і до війни, спостерігається на початку липня – 203 грн. Це пік перед тим як починається сезон власних овочів і тому борщ виходить найдорожчим”, – пояснює заступниця директора Департаменту АПР та ЗВ Донецької ОДА Олена Рибакова.

Ще один традиційний продукт на столі кожного українця – це хліб. Його ціна протягом року зросла.

«Якщо порівнювати з 1 січня 2023 року, то вартість хлібу житньо-пшеничного – це батон 650 гр. зросла на 32%. Хліба пшеничного на 20%, а батон дорожній, вагою 400 гр. знизився на 7%. Зросли роздрібні ціни на борошно вищого ґатунку на 16%. Вартість борошна першого ґатунку на 0,5%», – зауважила посадовиця.

Виробники залишили без змін ціни на вершкове масло та соняшникову олію. А ось вартість курячих яєць категорії С1 знизились на 16 %, якщо порівнювати з цінами на початок року.

На території області розташовано 79 підприємств харчової переробної промисловості. Продовжують працювати тільки 34: це хлібопекарська галузь і виробництв хлібобулочної продукції, підприємство кондитерської галузі.

До повномасштабної війни у Донецькій області було 146 таких підприємств.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.