США засудили події в Росії, а РФ викликало американських послів за «похід на Кремль»

Сполучені Штати «рішуче засуджують застосування жорсткої тактики проти протестувальників та журналістів цими вихідними в містах по всій Росії». Водночас МЗС РФ заявило про нібито підтвердження стимулювання США «протестів в країнах з неугодними їм урядами»

Про це заявили в офіційній заяві Державного департаменту США, а також у заяві МЗС РФ, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Адміністрація президента США рішуче засудила жорсткі утиски мирних протестувальників в Росії та виступила із закликом щодо негайного звільнення всіх затриманих, включно з опозиціонером Олексієм Навальним.

«Ми закликаємо російську владу звільнити всіх, кого затримали через реалізацію ними універсальних прав, а також негайно та без всіляких умов звільнити Олексія Навального», – наголошується в заяві.

Крім того, у Вашингтоні закликали Росію «повною мірою співпрацювати з розслідуванням міжнародної спільноти щодо отруєння Олексія Навального та докладно пояснити використання хімічної зброї на своїй території». І підкреслили, що Сполучені Штати «рішуче засуджують застосування жорсткої тактики проти протестувальників та журналістів цими вихідними в містах по всій Росії».

Водночас, у МЗС РФ заявили, що викличуть американських дипломатів з посольства США через публікації про протести в підтримку опозиціонера Олексія Навального, які проходили вчора, 23 січня. Зокрема, за публікації посольством маршрутів мітингів і слова про «похід на Кремль».

«Вони будуть викликані в Міністерство закордонних справ, американці, і американські дипломати там розкажуть, як їм це все в голову прийшло», – сказала Захарова.

У Росії назвали це втручанням у внутрішні справи і заявили, що «подібні заяви збігаються з доктриною США щодо стимулювання протестів в країнах з неугодними їм урядами». МЗС РФ пообіцяло відповідну реакцію.

Нагадаємо. 22 січня американське посольство попередило громадян США, що 23 січня в багатьох містах Росії заплановані мітинги у підтримку Навального і опублікувало список міст, де пройдуть акції, а також приблизні маршрути протестувальників.

23 січня пройшли акції на підтримку опозиційного політика Олексія Навального та інших політв’язнів, проте затримання були ще до початку акції. Протестувальники кажуть, що ця акція протесту найбільш масова за останні роки.

За інформацією ЗМІ, в акціях протесту в Росії взяли участь понад 100 тисяч людей і участь взяли понад 120 російських міст. Поліція жорстко розганяла і била протестувальників. Загалом силовики затримали рекордну кількість людей за останні 10 років – понад 3 тисячі людей.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.