Донецька областьЗакон і ПравоПодії

Справу Нелі Штепи розглядатимуть з нуля вшосте

Справу ексмера Слов’янська Нелі Штепа у пособництві проведенню незаконного референдуму за приєднання міста до т. зв. «ДНР» розглядатимуть з нуля. Це шостий суд, у який передають розгляд справи колишньої очільниці міста. Винна вона чи ні тепер вирішуватиме Київський райсуд Полтави. Наступне слухання запланували на 6 листопада 2023 року.

Про це повідомляє Вільне радіо, передають Вчасні Новини.

Про передачу справи Нелі Штепи до чергового суду повідомили у Харківській обласній прокуратурі у відповідь на запит видання Watchers. 

У чому обвинувачують Нелю Штепу

Колишню голову Слов’янська Нелю Штепу затримали 11 липня  2014 року, їй оголосили про підозру у посяганні на територіальну цілісність та створенні терористичної організації. Санкції цих статей передбачають засудження від 10 років до довічного ув’язнення. Але протягом 9 років Штепа перебуває у статусі підсудної, і вироку за цей час їй не винесли.

Після затримання Штепа перебувала під вартою, а у 2017 році суд відпустив її під домашній арешт. У 2021 році їй призначили запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

На суді експосадовиця пояснювала, що закликала Путіна ввести війська до Слов’янська під погрозами терористів, що в полоні її били, а інтерв’ю для російських видань записували “під дулом автомата”.

Що відомо про розгляд справи Нелі Штепи

До початку повномасштабного вторгнення справу Штепи розглядав Орджонікідзевський райсуд Харкова. Там встигли дослідити докази, допитати обвинувачену та майже усіх свідків.

У березні 2022-го усі справи, підсудні цьому суду, серед яких і обвинувачення Штепи, скерували до Київського райсуду Полтави на  підставі розпорядження Верховного Суду про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану.

Майже через рік, у лютому 2023 року, для розгляду справи Штепи визначили суддю. А слухання справи почали наново — з підготовчого засідання.

Перше засідання у суді в Полтаві мало відбутися 19 квітня 2023-го. Але його скасували через хворобу Штепи та зайнятість одного з її захисників в іншому засіданні.

Пізніше, як з’ясували журналісти Вільного радіо, захисник Штепи подав клопотання до Касаційного кримінального суду. Адвокат хотів, аби справу його підзахисної перенесли до Орджонікідзевського райсуду Харкова, де її раніше й розглядали. Таке прохання пояснювали тим, що сама Штепа, її захисник та більшість свідків живуть у Слов’янську, а один свідок та група прокурорів перебувають у Харкові, тож їм зручніше діставатися саме туди. До того ж, йдеться у клопотанні, Штепа має тяжке захворювання та лікується за місцем проживання, а поїздки у Полтаву можуть відбитися на її здоров’ї. Але суд залишив клопотання без задоволення.

Наступне слухання у цій справі має відбутися 6 листопада 2023 року.

Справу Нелі Штепи вже розглядали у Харкові у таких судах:

Червонозаводський райсуд;

Комінтернівський райсуд;

Ленінський райсуд;

Жовтневий райсуд;

Орджонікідзевський  райсуд.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.