ВідновленняДонецька областьНовини

Росія зруйнувала 82 тисячі будинків на Донеччині, деякі міста і села знищені вщент: чи планується відновлення

Від початку повномасштабної війни Донеччина найбільше постраждала від російської агресії. В регіоні зруйновано майже 82 тисячі будинків, а деякі населені пункти повністю знищені та не підлягають відновленню.

Про це повідомляють «Вчасні Новини» з посиланням на коментар очільника Донецької ОВА Павла Кириленка в ефірі телемарафону.

За його словами, окупанти зруйнували понад 82 тисячі будинків на підконтрольній українському уряду частині Донеччини.

«Якщо казати про статистику, знаєте, її цифри дійсно вражають. Станом на зараз (25 серпня 2023 року – ред.) майже 82 тисячі будинків зруйновано або частково пошкоджено на території, підконтрольній українській владі. З них 5700 – багатоквартирні будинки».

Що стосується населених пунктів, то в деяких з них неможливо навіть впізнати те, що залишилось від приміщень.

«Якщо брати населені пункти, особливо по лінії фронту, там де приватні домоволодіння, то в більшості з них немає жодного вцілілого будинку. Навіть те, що було… можна на впізнати будинок, тому що руйнування просто жахливі. Прикладом цього є населений пункт Урожайне, де так само немає жодного вцілілого будинку, де до 24 лютого 2022 року проживало 600 осіб».

Глава області вчергове підкреслив, що загарбники від безсилля на фронті б’ють по мирних жителях Донеччини.

«Лінія фронту із таким цинізмом ворога, з використанням всіх видів озброєння, маємо фактичне знищення населених пунктів, невеличких і більш значних по площі та кількості населення, яке проживало, тому що ворог (про що я говорив неодноразово), не маючи переваги у бойових діях, використовує своє озброєння саме на знищення інфраструктури та вбивство наших цивільних громадян».

Павло Кириленко зазначив, що наразі вже напрацьовується план відновлення регіону.

«Це повинен бути дуже виважений концептуальний підхід з розрахунком і поетапним перехідним періодом, де навіть ті перехідні періоди треба розділяти на строки. Я так кажу, тому що вже певні документи (не можу вказувати подробиць) готуються саме в Донецькій області. Навіть враховуючи зміни територіального устрою всередині області, з урахуванням, у тому числі, і фактору знищення населених пунктів фактично повністю. Це питання також враховується при підготовці загальної робочої концепції по відновленню влади в постдеокупаційний період».

Він також відповів на запитання щодо того, чи залишаються цивільні люди у таких, вщент зруйнованих населених пунктах.

«Якщо ми беремо особливо південь Донеччини, то починаючи з 25 лютого 2022 року, коли вже були активні обстріли й ворог вже наступав на Волноваському напрямку, ми встигли максимально ефективно провести евакуаційні заходи і максимальну кількість населення евакуювати. Населення, яке лишалось в населених пунктах після деокупації – це, як правило, люди похилого віку і в (невеликій – ред.) кількості. Наприклад, про Урожайне я можу сказати, що це 3 особи, які були у підвалі зруйнованого вщент будинку. Їх було відразу евакуйовано, надано всю необхідну допомогу і направлено до більш безпечного регіону».

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.