Донецька областьНовини

Названо причину нестачі води на Донеччині та в якому стані та, що є у кранах

У Донецькій області наразі недостатньо води. Російські загарбники зруйнували об’єкти, які й забезпечували достатню кількість води в Донецькій області. Це і Південно-Донбаський водогін, і Курахівське водосховище, і дамби…

Загалом ворог знищив або пошкодив 41 обʼєкт водопостачання та 46 обʼєктів водовідведення.

Про це 25 серпня на брифінгу повідомила заступниця директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької ОВА Лариса Гусєва, повідомляє «Укрінформ».

«На жаль, унаслідок бойових дій на сьогодні в області зруйновано 41 обʼєкт водопостачання та 46 обʼєктів водовідведення. …Що стосується в цілому водопостачання в області, то хочу зазначити, що, на жаль, станом на сьогодні, в нас просто недостатньо води», – сказала Гусєва.

Вона пояснила, що це тому, що в області зруйновано Південно-Донбаський водогін, Курахівське водосховище, дамби зруйновані, Райгородська дамба зруйнована внаслідок бойових дій – ті самі обʼєкти, які забезпечували достатню кількість води в Донецькій області.

«На сьогодні, якщо говорити про ті обʼєкти, які ще залишились у нормальному робочому стані, на жаль, вони не можуть дати достатню кількість води. Тому от в Покровську, Мирнограді, щоб якось вийти з цієї ситуації, щоб люди зовсім не були без води, реалізовано проєкт за рахунок обласних і місцевих коштів щодо введення в експлуатацію установки очищення шахтної води, яка дозволила б хоча б погодинно, але подавати воду в ці міста», – поінформувала Гусєва.

Також, за її словами, у Селидовому, Новогродівці, Іллінівці зараз проводиться дуже велика кількість заходів з пошуку свердловин.

«Ми шукаємо старі свердловини, які колись існували, і робимо з них джерела водопостачання. Зараз уже зроблено в Селидовому, і це місто отримує водопостачання з цих свердловин. Ми плануємо таку ж роботу проводити разом з місцевими органами влади в Новогродівці, Святогірську, де будуть свердловини».

Гусєва додала, що в Кураховому місцевою владою проведена велика робота для отримання води з Успенського водозабору, і люди отримують воду, але це не завжди цілодобово.

Вона зазначила, що і вода із свердловин, і шахтні води – це переважно технічна вода, але це не тому, що в неї дуже погані якісь показники, а тому, що для джерела питного водопостачання потрібно виконати велику кількість бюрократичних дій.

«Наприклад, якщо це свердловина – в неї повинен бути дозвіл на спеціальне водокористування, мають приблизно рік відслідковувати якість води, яка в ній є. А оскільки в нас бракує часу, ми не можемо цілий рік чекати, нам потрібно людям воду подати зараз, тому і було прийнято рішення, щоб людям в містах подати хоч якусь воду», – сказала Гусєва.

Гусєва також підкреслила, що вся вода для населення проходить очищення, її дезінфікують, проводять постійний лабораторний контроль, і ця вода не зможе якось негативно вплинути на здоровʼя людей, але згідно з чинним законодавством «ця вода не гарантованої якості».

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.