Донецька областьНаука та освітаНовини

Навчальний рік триватиме з 1 вересня по 28 червня: як вчитимуться діти на Донеччині?

Новий навчальний рік 2023/2024 розпочнеться 1 вересня 2023 року. Він триватиме до 28 червня 2024 року.

Про це заявив премʼєр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду сьогодні, 28 липня, передають «Вчасні Новини».

«Обласним військовим адміністраціям за участю засновників закладів освіти забезпечити організацію початку навчального року залежно від безпекової ситуації в кожній окремій адміністративно-територіальній одиниці. Хочу наголосити! Найголовніше – це питання безпеки дітей та освітнього процесу», – зазначив він.

Він також додав, що побудова комфортних і якісних укриттів — це питання номер один, яке поставили перед громадами.

Для цього були виділені 1,5 мільярда гривень.

Як проходитиме наступний навчальний рік на Донеччині?

Навчання з 1 вересня 2023-го планують відновити у 271 школі Донецької області. Військові адміністрації мають ухвалити рішення про формат роботи — очний, змішаний чи дистанційний, з огляду на готовність укриттів та безпекову ситуацію.

Наразі відомо, що з 22 шкіл регіону повністю евакуювалися всі вчителі, тож вони точно продовжать навчати дітей у дистанційному форматі. 337 закладів загальної середньої освіти в області зазнали руйнувань внаслідок обстрілів. Загалом щонайменше 500 освітніх закладів регіону зруйновані, пошкоджені чи перебувають у тимчасовій окупації.

Також сьогодні, 28 липня, стало відомо про те, що новий навчальний рік у Костянтинівській міській територіальній громаді розпочнеться у дистанційному онлайновому форматі через наближеність бойових дій. Ворог зруйнував та пошкодив на території громади 15 шкіл, а відтак, відновлення навчального процесу у школах наразі неможливо. Навчання буде організовано в онлайновому форматі, і вже вирішується питання щодо забезпечення учнів Костянтинівської громади, переміщених до більш безпечних регіонів України, необхідними підручниками.

Водночас у департаменті освіти і науки Донецької ОВА наголошують, що в Донецькій області відсутні передумови організації освітнього процесу в закладах освіти в очному або навіть змішаному форматі. При цьому такий варіант розглядається у разі наявності та готовності захисних споруд цивільного захисту/найпростіших укриттів (ідеться про підвальні приміщення).

Очільник Донецької ОВА Павло Кириленко ще на початку літа говорив про те, що готується «пілотний проєкт» з навчанням офлайн. Обиралися найбільші міста Донеччини, зокрема й за кількістю населення.

«Це Краматорськ, Добропілля, Покровськ. Це точно означає, що як би активно не відбувались бойові дії, ми готуємось вже зараз до того, щоб навчальний процес відбувся в офлайн режимі», — наголосив Павло Кириленко.

Щоб школи мали змогу працювати в режимі офлайн з обласного бюджету було виділено 23 мільйони гривень. Ці кошти витратять на облаштування в закладах освіти комфортних бомбосховищ, де діти зможуть навчатися та відпочивати. Однак такої суми вистачить максимум на 4 школи.

До того ж, у Донецькій області досі триває обов’язкова евакуація, та її не планують скасовувати найближчим часом через активні бойові дії в регіоні. До евакуації кілька разів на тиждень закликає й сам очільник області щоразу, як в регіоні гинуть мирні мешканці, у тому числі діти.

Тож скоріш за все, режим роботи закладів загальної середньої освіти залишиться дистанційним. Але остаточне рішення обласна військова адміністрація оголосить у другій половині серпня 2023 року.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.