Без категорії

У Білорусі планують скасувати без’ядерний статус та гарантувати зняття відповідальності з Лукашенка

Про це йдеться у проєкті, який оприлюднив офіційний правовий інтернет-портал країни.

Так, серед змін пропонують додати, що держава зобов’язана гарантувати збереження «історичної правди про пам’ять про героїчний подвиг білоруського народу у роки Великої Вітчизняної війни».

Водночас зі статті 18 пропонують прибрати норму, яка декларує ціль Білорусі бути нейтральною та зробити свою територію без’ядерною зоною.

Натомість пропонують додати, що Білорусь виключає військову агресію щодо інших країн зі своєї території.

Також у новій редакції хочуть закріпити шлюб як союз чоловіка та жінки. Ще одне нововведення — президента можуть усунути з посади «у разі систематичного чи грубого порушення конституції чи скоєння державної зради чи іншого тяжкого злочину».

Що передувало?

Як пише «Новая газета», про намір змінити конституцію Олександр Лукашенко заявив ще перед президентськими виборами 2020 року. 

«Усі реформи мають розпочинатися з конституції. Не з вуличних акцій, а саме з основного закону. Повернення до — повний абсурд. Потрібно рухатися вперед», — сказав тоді він.

А вже у грудні 2021 року самопроголошений президент анонсував, що у лютому 2022 року хоче провести референдум про оновлення конституції.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.