Без категорії

У Києві зафіксували випадки зараження штамом коронавірусу «Омікрон» — заступник Кличка

У Києві вже зафіксували випадки зараження новим штамом коронавірусу «Омікрон». На думку фахівців, цей штам є більш заразним, ніж «Дельта», проте вакциновані пацієнти хворіють у легкій формі.

Про це написав перший заступник голови КМДА Микола Поворозник у Facebook.

Заступник міського голови закликав дотримуватися карантинних обмежень, встановлених урядом. Наразі Київ перебуває в «жовтій зоні» епіднебезпеки.

Він нагадав, що в місті заборонено користуватися громадським транспортом чи відвідувати ТРЦ без наявності негативного тесту на COVID-19, зробленого за 72 години, або «жовтого» чи «зеленого» COVID-сертифіката, або документа про одужання. Обмеження не діють на неповнолітніх — втім для відвідування ТРЦ потрібен супровід батьків.

Перший випадок в Україні

18 грудня стало відомо, що в Україні вперше виявили штам «Омікрон». Ним заразився чоловік, який повернувся з Об’єднаних Арабських Еміратів. За даними МОЗ, інфікований контактував із хворими на коронавірус в ОАЕ. Чоловік повністю вакцинувався проти COVID-19 ще навесні, тому хвороба протікала майже безсимптомно. 21 грудня стало відомо, що пацієнт отримав негативний ПЛР-тест, тобто одужав.

Що відомо про «Омікрон»?

Штам, який наразі має назву B.1.1.529 або «Омікрон», вперше виявили у Ботсвані, а потім у Південно-Африканській Республіці та Гонконгу — в мандрівника з Південної Африки. 

Вчені заявили, що новий штам має 32 мутації в білку-«шипі» коронавірусу, за допомогою якого вірус проходить у клітини та розмножується.

Частина вакцин працює так, що доставляє в клітини ген із закодованим білком-«шипом», клітина синтезує цей білок, а організм людини виробляє імунну відповідь. Саме тому науковці занепокоєні, що нові мутації можуть погіршити ефективність вакцин проти COVID-19.

Наразі новий штам зафіксували у 106 країнах світу. У ВООЗ прогнозують, що найближчим часом «Омікрон» стане найпоширенішим варіантом у світі. Тож на різдвяно-новорічні свята людей просять утриматися від подорожей та масових заходів.

Дослідження «Омікрону»

Перші лабораторні тести в Південній Африці за 8 грудня показали, що антитіла до коронавірусу від вакцини Pfizer можуть бути в 40 разів менш ефективними проти «Омікрону», ніж проти звичайного коронавірусу. Тоді ж у Pfizer заявили, що під час лабораторних тестів курс їхньої вакцини з трьох уколів зміг виробити достатньо антитіл, аби бути ефективним проти нового штаму.

В Ізраїлі з’ясували, що курс вакцинації проти коронавірусу трьома дозами Pfizer забезпечує значний ступінь захисту проти нового штаму «Омікрон». Кажуть, що бустерні щеплення можуть стати ключем до захисту від зараження.

А науковці з Гонконгу виявили, що «Омікрон» розмножується у бронхах у 70 разів швидше, ніж штам «Дельта». Це, на їхню думку, може свідчити про більшу заразність варіанту.

У Сполучених Штатах експерти спостерігали за першими інфікованими новим штамом та оприлюднили дані про перебіг захворювання. Схоже, воно протікає в легкій формі.

Автор: Маркіян Климковецький

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.