деокуповані територіїДонецька областьНовини

Наслідки «руського миру»: деокуповане селище Ямпіль (фото)

Соснові ліси та велика страусова ферма – саме це було візитівкою селища Ямпіль на Донеччині. До повномасштабної війни тут проживало близько 2 тисяч мешканців. Зараз у цьому ж місці – одиниці. Виживають.

Селище Ямпіль розташоване на відстані близько 17 кілометрів від міста Лиман Донецької області. За 30 км звідси знаходиться місто Кремінна Луганської області. З обох сторін постійно чутно вибухи та перестрілки. З кожної сторони продовжують точитися запеклі бої й наразі всі спроби наступу ворога відбиваються неймовірними зусиллями українських військових. З двох сторін може «прилетіти».

Тут, у Ямполі, немає тиші. Як немає страусової ферми – приватного зоопарку, в якому до повномасштабного вторгнення армії рф жили понад 50 вихованців різних видів: вовки, ведмеді, єноти, дикобраз, нутрії. І копитні: лами, олені та коні. А ще – багато птахів. Всі вони були ручні й раділи відвідувачам, які приїжджали з різних куточків Донеччини та Луганщини. Частина цих тварин загинула через те, що опинилась зачиненою в клітках без їжі та води. Ще частина (страуси, зубр, олень, віслюки) врятувались через те, що після обстрілу мали змогу вийти та сховатися у лісі. А тих, хто не зміг або не встиг врятуватися – закатували та з’їли росіяни, коли захопили населений пункт.

Місцеві згадують 5 місяців окупації як страшний сон. Окупація тривала 5 довгих місяців – з квітня по вересень 2022 року. Після себе росіяни залишили суцільне руйнування та «сюрпризи» у вигляді саморобних вибухових пристроїв і мін. Сапери після деокупації ретельно обстежували кожен клаптик землі, але не ліса – туди місцевим вхід буд заборонений ще дуже довго.

Дорога до населеного пункту всіяна спаленою російською технікою, адже саме звідси ворог контролював дороги на Лиман та Ямпіль.

Більша частина будинків зруйновані й частину з них просто неможливо вже буде відновити. Дерева побиті артилерією та згорілі. Скрізь можна побачити спалену російську техніку, поряд з якою восени валялися залишки самих окупантів.

Сьогодні більша частина Ямполя виглядає наче кадри з фільмів про Армагедон: потрощені будинки, уламки ракет, що стирчать із землі та знищена російська техніка.

(Щоб подивитися всі фото користуйтесь стрілочкою)

Ці ями були відкриті вже після деокупації Ямполя. Тут проводилася ексгумація закатованих та вбитих загарбниками мирних жителів.

Ця фотографія – те, що залишилось від будинку місцевого жителя Миколи. Його самого вже немає в живих – окупанти забрали чоловіка, вивезли в ліс і закатували.

При всьому цьому тут досі живуть люди. А ще – тварини, яких покинули власники під час евакуації.

Цей собака пережив черговий приліт – його врятувала місцева жителька Наталія, яка й сама ледве врятувалася під час чергового обстрілу, що був минулого тижня. Вона забрала собаку собі та возила до ветеринара у Слов’янськ, щоб зробити операцію. Вагітна «дитинка» буде жити, народить цуценят, але одна з чотирьох лапок вже не буде ходити.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.