Без категорії

Правоохоронці викрили засновників клініки, які продавали дітей за кордон. На цьому вони заробили понад 1,2 млн грн

Про це інформує пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

Як повідомляють, народжувати жінки виїжджали до Чехії. Водночас у жодних медичних документах не йшлося про сурогатне материнство. Натомість зловмисники вказували, що немовлята народжені за стандартною процедурою. 

Так, у свідоцтві про народження дітей матір’ю зазначалася громадянка України, а батьком — іноземець. А втім, «сурогатних матерів» примушували оформити відмову від батьківських прав на користь іноземців.

За даними слідства, організатори злочинної групи отримували 50-70 тисяч євро за свої послуги. Так, за три роки діяльності зловмисники заробили на продажі немовлят понад 1,2 мільйона євро.

Правоохоронці провели обшуки в клініці та в будинках зловмисників, де вилучили документи та печатки медзакладів, а також автомобілі преміумкласу.

Слідчі оголосили шістьом фігурантам про підозру за Кримінального кодексу України. Їм загрожує позбавлення волі до 15 років із конфіскацією майна або без неї. Суд готується обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю вийти під заставу 50 мільйонів гривень за кожного.

Не перший випадок

Правоохоронці 24 липня вже викрили на Харківщині схему з продажу немовлят за кордон. До неї входили керівники одного зі столичних центрів репродуктивної медицини.

У Києві 17 серпня також затримали членів організації, яка під прикриттям сурогатного материнства продавала дітей за кордон. Тоді трьох малюків вдалося передати соціальним службам, але ще щонайменше 13 новонароджених були продані та вивезені з України.

Крім того, нерідко трапляються спроби індивідуального продажу власної дитини. Так, у Маріуполі у серпні 2020 року викрили жінку, яка продавала свою дитину за 400 тисяч грн, щоб купити квартиру й автомобіль.

У вересні того ж року оголосили підозру 30-річній жінці, яка не завагітніла за програмою сурогатного материнства і хотіла продати китайській парі свою дитину.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.