Без категорії

У М’янмі безвісти зникли члени міжнародної гуманітарної групи. Ймовірно, вони стали жертвами нападу військових

Про це пише Associated Press.

Організація Save the Children заявила, що двоє її співробітників зникли безвісти, коли поверталися додому на свята після проведення гуманітарної роботи.

У групі заявили, що ці співробітники були серед понад 30 людей, згорілі останки яких знайшли у східній М’янмі, де продемократичні повстанці воюють із військовими.

Раніше противники уряду військових, які захопили владу у М’янмі, заявили про десятки знайдених тіл, зокрема жінок і дітей, біля селища Хпрусо в штаті Кайя.

Військова хунта М’янми повідомила, що її силовики зазнали нападу у Хпрусо після того, як намагалися зупинити сім автомобілів, що рухалися «підозрілим чином», пише The Guardian.

Зокрема, державна газета Myanma Alinn заявила, що з військовими зіткнулися члени партизанських загонів, а також новобранці, які нібито збиралися відвідати навчання для боротьби з армією. Газета також пише, що машини, якими вони їхали, були знищені в результаті пожежі. Але про вбивства подробиць немає.

Натомість у мережі поширили знімки, де видно обгорілі тіла людей у транспорті. Один зі свідків розповів AP, що останки згоріли до невпізнання, а померлі були зв’язані мотузками перед тим, як їх спалили. На місці також знайшли дитячий та жіночий одяг разом із медикаментами та харчами.

Очільник Save the Children Інгер Ешінг заявив, що організація вражена насильством проти мирних жителів та своїх співробітників. Наразі гуманітарна група, яка має близько 900 співробітників у М’янмі, заявила про призупинення своєї діяльності у штаті Кайя та кількох інших регіонах.

Заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс вимагає від уряду М’янми провести розслідування.

Що сталося у М’янмі?

У лютому 2021 року військові М’янми влаштували державний переворот. Вони відсторонили від влади та затримали лідерку правлячої партії «Національна ліга за демократію» (НЛД) Аун Сан Су Чжі та інших топчиновників. Влада в М’янмі перейшла до головнокомандувача збройними силами Мін Аун Хлаіна.

Військові заявили, що затримання стали відповіддю на «фальсифікацію» парламентських виборів, які відбулися в країні у листопаді 2020 року. Після держперевороту у М’янмі спалахнули масштабні протести проти влади військових. Поліція вдалася до жорстких розгонів протестувальників.

Поки одні жителі М’янми, що не згодні із владою військових, шукають політичного притулку у сусідніх країнах, інші продовжують боротьбу проти військових. Зокрема, у країні тривають сутички військових та так званих Сил національної оборони М’янми. Натомість військових звинувачують у масових вбивствах селян на тлі цих протистоянь.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.