Без категорії

В Україні виявили ще п’ять випадків зараження штамом коронавірусу «Омікрон»

Про це повідомив головний санлікар Ігор Кузін.

Перший випадок інфікування «Омікроном» зафіксували 18 грудня у людини, яка повернулась з ОАЕ. Уже 21 грудня стало відомо, що пацієнт одужав та отримав негативний ПЛР-тест.

П’ять нових випадків зафіксував Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського.

Загалом новий штам виявили у двох мешканців Києва, двох мешканців Київської області та по одному випадку у Дніпрі та Львові. Троє хворих нещодавно повернулися з-за кордону: перебували в ОАЕ, Німеччині та Польщі.

За словами Кузіна, наразі триває епідеміологічне розслідування нових випадків та обстеження контактних осіб.

Що відомо про новий штам?

Штам, який наразі має назву B.1.1.529, або «Омікрон», вперше виявили у Ботсвані, а потім у Південно-Африканській Республіці та в Гонконгу — в мандрівника з Південної Африки. 

Вчені заявили, що новий штам має 32 мутації в білку-«шипі» коронавірусу, за допомогою якого вірус проходить у клітини та розмножується. Вважається, що новий штам заразніший за попередні.

Частина вакцин працює так, що доставляє в клітини ген із закодованим білком-«шипом», клітина синтезує цей білок, а організм людини виробляє імунну відповідь. Тому науковці занепокоїлися, що нові мутації можуть погіршити ефективність вакцин проти COVID-19. Схоже, бустерні щеплення можуть стати ключем до захисту від зараження.

Наразі новий штам зафіксували у 106 країнах світу. У ВООЗ прогнозують, що найближчим часом «Омікрон» стане найпоширенішим варіантом у світі. Тож на різдвяно-новорічні свята людей просять утриматися від подорожей та масових заходів.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.