Без категорії

Лідер антивакцинаторів Стахів вийшов із психлікарні, де проходив експертизу. Спецслужбовці очікують на її результати

Про це Стахів повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Вже сьогодні (29 грудня — ред.) я їду додому, вже зібрав речі, заніс у машину. Пройшов їхню комісію, далі побачимо, що там напишуть. Думаю, що все буде добре», — сказав він.

Лідер антивакцинаторів запевнив, що разом із командою продовжить робити те, що робив, примножуючи свою діяльність.

У коментарі «Українській правді» та Zahid.net пресцентр Служби безпеки підтвердив випуск Стахіва з психлікарні.

«Триває досудове розслідування. Чекаємо висновки психіатричної експертизи», — вказали в СБУ.

Нагадаємо, 1 грудня Остап Стахів вийшов із СІЗО під заставу в майже 1 мільйон гривень. Згідно з ухвалою слідчого судді, на умовах застави Стахів перебував у психлікарні в палаті з загальним доступом. Він міг вільно виходити, спілкуватися з відвідувачами й користуватися телефоном.

Лікарі, за словами активістів, мали опитувати Стахіва та спостерігати за його поведінкою. Проте ліки застосовувати не повинні були.

Що це за справа?

Остапа Стахіва підозрюють у намаганні повалити конституційний лад під керівництвом російських кураторів.

16 листопада Служба безпеки України провела обшуки у Стахіва й оголосила йому про підозру в намаганні скинути конституційний лад. Це сталося через кілька днів після того, як до СБУ звернулися декілька народних депутатів.

У спецслужбі заявили, що заблокували «деструктивну діяльність антиукраїнської мережі, яка під антивакцинаторськими гаслами намагалася дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в державі».

СБУ наголосила, що зловмисники закликали до насильницької зміни конституційного ладу. За попередньою інформацією СБУ, їхні дії координували російські куратори. Під час обшуків вилучили докази, які вказують на можливе фінансування їхньої діяльності представниками РФ.

Спецпризначенці провели операцію одразу в кількох регіонах України. Стахіву та ще одному фігуранту провадження, громадянину РФ, повідомили про підозру за ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України. За це загрожує до 10 років тюрми.

Хто такий Стахів?

Він є одним із лідерів антивакцинаторського руху в Україні та вважає пандемію «вигадкою».

Як зазначає Zaxid.net, Стахів часто влаштовує провокації та організовує проплачені акції. Він є одним з організаторів пікету антивакцинаторів у Києві 3 листопада.

Через «спростування» офіційної інформації щодо COVID-19 та поширення теорій змов сторінки Стахіва неодноразово блокували YouTube та Facebook.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.