Міністр: Антоненку виплатять компенсацію, якщо визнають невинним

Андрій Антоненко, якого суд відпустив із СІЗО під цілодобовий домашній арешт, зможе отримати компенсацію від держави за тривале перебування в СІЗО, якщо його визнають невинним.

Про це розповів міністр юстиції Денис Малюська в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера», повідомляє Укрінформ.

Подробиці. За його словами, Андрій Антоненко, який перебував у СІЗО понад 500 днів, може отримати компенсацію.

«Так, безумовно… За весь час утримання в слідчому ізоляторі йому може бути виплачена компенсація… є відповідні процедурні гарантії. Розрахунок, калькуляція буде окремо, але чим довше утримання, тим більшу компенсацію він отримає. Тут жодних сумнівів немає», – сказав він.

Також Малюська заявив, що вважає за доцільне встановити ліміт перебування у слідчих ізоляторах для обвинувачених, чия вина не доведена тривалий час.

«Це європейський підхід, він правильний. Я підтримую… що люди, які не визнані винуватими у вчиненні злочину, не повинні сидіти у слідчих ізоляторах тривалий час. У нас були випадки, коли людина, щодо якої проводився судовий розгляд справи, сиділа у СІЗО більше 10 років… Тобто немає вироку, вона невинувата з точки зору закону і вона сиділа тривалий час. Тому, безумовно, практика, що протягом певного періоду – нехай це буде два роки, рік – якщо немає вироку, людину потрібно випускати, якщо вона не є небезпечною для суспільства. Очевидно, що суд в цьому переконався, що якоїсь особливої небезпеки зараз немає, і вирішив застосувати інший запобіжний захід (щодо Антоненка – ред.)», – сказав він.

За словами міністра, законопроєкт про ліміти перебування людей в СІЗО вже поданий на розгляд.

«Ми навіть законопроєкт відповідний подали про те, що повинні бути ліміти перебування людей у СІЗО… Має бути швидкий розгляд кримінального провадження. Це не означає, що людина, яку випустили зі слідчого ізолятора, є невинуватою чи що кримінальне провадження розвалюється і немає перспектив, тобто що її визнають обов’язково невинуватою. Це означає, що судовий розгляд затягнувся, він є надмірним, і людина, яка не визнана винуватою, не повинна страждати», – заявив Денис Малюська.

Нагадаємо. Вчора, 30 квітня, суд відпустив музиканта та військового Андрія Антоненка з СІЗО на цілодобовий домашній арешт.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков за присутності президента України Володимира Зеленського заявив про затримання та оголошення підозр фігурантам справи: лікарю й волонтерці Юлії Кузьменко, медсестрі парашутно-десантного батальйону Яні Дугарь та музиканту і ветерану АТО Андрія Антоненка.

Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві внаслідок вибуху автомобіля.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.