Події

У Польщі опитали понад 11 тис. українських біженців для збирання доказів про злочини під час війни – прокурор

У Польщі вже опитали понад 11 тис. українських біженців із метою збирання доказів злочинів проти людяності та воєнних злочинів, скоєних під час російської агресії в Україні.

Про це у вівторок у Гаазі на пресконференції повідомив національний прокурор Польщі Даріуш Барський.

Він нагадав, що останніми місяцями до Польщі прибуло близько 3,5 млн біженців з України. “Наша процедура передбачає інтерв’ю свідків та жертв злочинів проти людяності та воєнних злочинів. Ми проводимо з ними інтерв’ю, гарантуємо безпеку доказів, записів як таких, ми розмовляємо з біженцями, які опинилися в лікарнях. Усе це зроблено для того, щоб убезпечити докази, щоб у майбутньому ми мали змогу притягнути злочинців до відповідальності, неважливо, де це відбудеться, – у Польщі, Литві, Україні чи будь-якій іншій країні, яка бере участь у роботі Спільної слідчої групи”, – пояснив національний прокурор Польщі необхідність проведення таких інтерв’ю.

За його словами, станом на сьогодні вже опитано понад 11 тис. осіб, і ця кількість збільшується. “Ми отримуємо дедалі більше доповідей, і це те, на чому ми сфокусувалися нині”, – констатував Барський.

Національний прокурор Польщі також закликав інші країни приєднатися до роботи Спільної слідчої групи, до якої станом на сьогодні входить шість країн: Польща, Литва, Латвія, Естонія, Україна та Словаччина.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.