Українські студенти зможуть продовжити навчання в іноземних вишах онлайн

Під час воєнного стану студенти-чоловіки не можуть виїхати за кордон для навчання. Тож іноземні заклади вищої освіти висловили готовність надати підтримку та організувати онлайн-навчання. Крім того, студенти старших курсів зможуть отримати річну перерву.

Про це повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Він нагадав про те, що українські студенти-чоловіки не можуть продовжувати навчання за кордоном через воєнний стан в Україні.

«У зв’язку з цим звернувся до іноземних колег, міністрів освіти, із проханням надати можливість українським студентам призовного віку, які зараховані на навчання на 2022/23 н.р., та студентам старших курсів навчатися у режимі онлайн або надати їм річну перерву в навчанні зі збереженням фінансових умов здобування освіти», – зазначив він.

Шкарлет повідомив, що вже отримав перші відповіді.

Зокрема, міністр освіти і досліджень Франції закликала заклади вищої освіти надати студентам з України річну перерву в навчанні зі збереженням фінансових умов та раніше зроблених внесків або розглянути можливість дистанційного навчання.

Своєю чергою міністр освіти і науки Польщі закликав керівництво закладів вищої освіти дозволити студентам з України навчатися з використанням методів і технік дистанційної освіти та надавати студентам з України академічні відпустки на їхню вимогу.

Німецькі урядовці та заклади освіти підтримали прохання про надання можливості українським громадянам продовжити навчання, проте зазначили, що застосовуватимуть до кожного студента індивідуальний підхід.

У МОН Данії зазначили, що для університетів передбачена можливість надання студентам відпустки або переведення у дистанційний формат навчання. Данські виші встановлюють власні правила щодо онлайн-навчання, надання перерви в навчанні тощо.

У МОН Литви рекомендували закладам вищої освіти та коледжам підтримати українських студентів.

Азербайджан також готовий розглядати звернення громадян України щодо можливості навчання в режимі онлайн або надання річної перерви в навчанні зі збереженням фінансових умов навчання з урахуванням раніше зроблених внесків.

За словами очільника МОН, листи стосовно підтримки українських студентів та сприяння їм у навчанні, зокрема в дистанційному форматі, надійшли також від Естонії, Йорданії, Казахстану, Канади, Китаю, Північної Македонії та Швейцарії.

«Дякую колегам за підтримку і сприяння безперервності навчання молоді України. Разом ми зможемо все!» – наголосив міністр.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.