Як підготувались до можливих блекаутів і чому це треба зробити вже зараз

Росія продовжує завдавати удари ракетами та дронами по всій території України. І, на жаль, є припущення, що цієї осені та взимку ситуація погіршиться у порівнянні з теплим періодом року.

Зокрема, 19 вересня росіяни завдали масованого удару по Україні, намагаючись поцілити саме по критичній інфраструктурі. Того ж дня в Укренерго зазначили, що це була перша за шість місяців атака на об’єкти енергетичної інфраструктури. Зокрема, були пошкодження енергооб’єктів в західному та центральному регіонах.

Експерти наголошують, що та атака — спроба ворога розвідати, де знаходяться українські системи протиповітряної оборони і вказують, що це тільки початок регулярних масованих обстрілів енергетичної інфраструктури. При цьому рф змінює тактику і планує розширювати географію своїх масованих обстрілів. Вони обиратимуть для атак не тільки енергетичну та теплову інфраструктуру, а й інші критичні об’єкти.

У Донецькій області ситуація ускладняється ще й тим, що відновлення може зайняти більше часу, оскільки у нашому регіоні досі тривають активні бойові дії.

Тож варто вже зараз подбати про те, щоб бути готовими до будь-яких ситуацій. Тим більш, що саме в цей період зробити це легше і простіше.

Освітлення

Простіше за все – придбати портативну зарядну станцію чи генератор зараз, поки вони не подорожчали, як це було минулого року. Якщо ж фінансові можливості обмежені, то є інші способи залишатися при світлі. Зокрема:

  • світильники, що працюють від акумуляторів;
  • світильники на батарейках;
  • ліхтарики;
  • світлодіодні стрічки;
  • свічки;
  • гірлянди з USB чи на батарейках тощо.

Для настільної LED-лами варто купити окремий павербанк. Це допоможе забезпечите себе світлом на тривалий час і в підсумку коштує дешевше за покупку свічок.

Підзарядка

Обов’язково потрібно подбати про те, щоб мати змогу зарядити свої гаджети на випадок тривалої відсутності світла.

Найдоступнішим варіантом є павербанк, однак під час покупки потрібно одразу розуміти, до якого гаджету він підійде, бо кожен з них має свою швидкість зарядки, яку він може прийняти. Тому потрібно переконатися, що вихідна потужність (вказується у ватах W або Вт) відповідає вимогам гаджета.

Під час вибору павербанка для ноутбуків важливо врахувати характеристики (на звороті), які повинні збігатися з характеристиками павербанка.

Поки немає сильних холодів та проблем з енергетикою ціни на портативні зарядні станції відносно стабільні, а вистачить їх на довше. До них також можна підібрати запасний акумулятор, якщо є фінансова можливість, адже коштують вони не дешево.

Опалення

Мешканці приватних будинків вже зараз мають подбати про те, щоб мати запас дров, навіть якщо вдома немає пічки й встановлене газове опалення. Тут все одно є можливість зігрітися, наприклад, встановивши буржуйку, яку також краще купити вже зараз.

Жителі квартир можуть обрати інші варіанти, щоб не змерзнути взимку:

  • електропростирадло (можна підключити до не дуже потужної зарядної станції);
  • обігрівач (якщо є потужна зарядна станція);
  • туристичні портативні газові обігрівачі, що заправляються від невеликих балонів (здатні зігріти намет або навіть невелике приміщення);
  • хімічні зігрівайки для рук та ніг;
  • спальні мішки.

При відключенні опалення не варто використовувати газові плити для обігріву — є небезпека отруїтись чадним газом.

Інтернет

Супутниковий інтернет (DataGroup, Iridium, Inmarsat, Starlink).– гарантія зв’язку, але цей варіант не всім по кишені, бо є найдорожчим, хоч і найнадійнішим

Минулого року було популярним оптоволокно – широкосмугове з’єднання, що є найшвидшим у передачі даних у мережі. Такий інтернет можна провести в багатоквартирний або приватний будинок. Оптоволоконний інтернет працює за технологією передачі інформації у вигляді світла, тому стандартна швидкість передачі даних — 1000 Мбіт/с. Ціна на підключення оптоволоконного інтернету варіюється від 500 до 2500 грн.

Мобільний інтернет також рятував багатьох людей під час блекаутів, але в деяких районах він може працювати погано. Ідеально – мати декілька SIM-карт різних операторів, щоб забезпечити і кращий зв’язок на випадок перебоїв, і мати більше вільних гігабайтів, щоб не опинитися у темряві та без зв’язку.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.